Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BIONAFTA ZŘEJMĚ ZDRAŽÍ NAFTU I BENZÍN
Povinnost přidávat do pohonných hmot biopaliva, kterou hodlá se vstupem do EU zavést Ministerstvo zemědělství, může zdražit naftu i benzín. Odborníci ani podnikatelé zatím nejsou schopni říci, zda a jak se změna v ceně pohonných hmot může projevit. Před necelým měsícem přitom ministerstvo počítalo s tím, že zákon o povinném využívání biopaliv by platil až od roku 2006. Palas však oznámil, že to bude od 1. května 2004. Důvodem je obava, že po skončení programu na výrobu bionafty by rolníci neměli odbyt pro řepku. Protože je výroba bionafty příliš drahá, stát pěstitele řepky dotuje. Tento systém ale EU nepřipouští. Proto se má uzákonit, aby se do nafty přidávalo 3 až 5 procent biopaliv.

SPOLEČNOST ZEMOS ZVAŽUJE ZACHOVÁNÍ CHOVU KRAV
Vedení firmy ZEMOS Velké Němčice na Břeclavsku se bude rozhodovat, zda si podnik ponechá téměř šestisethlavý chov dojnic. Reagovalo tak na potvrzení výskytu nemoci šílených krav (BSE) u čtyřletého dobytčete z místní farmy. Krajská veterinární správa nařídila preventivně utratit a následně vyšetřit na BSE asi 250 kusů ze zdejších stájí. Starosta obce František Brychta upozornil, že ZEMOS je jeden z mála zemědělských podniků, které přežily počáteční krizi oboru a nepřízeň počasí v letošním roce. Firma zaměstnává téměř 300 lidí, a to i z okolních obcí. Ekonomické problémy by tak podle starosty nebyly žádoucí.

ČESKOMORAVSKÉ DOLY JSOU ZATÍM V ZISKU
Ze ziskem před zdaněním 39,28 milionu při výnosech 2,911 miliardy korun uzavřela hospodaření třetího čtvrtletí akciová společnost Českomoravské doly (ČMD), která je po OKD druhým největším producentem černého uhlí v zemi. Ve stejném období vloni měla ztrátu 379,494 milionu a výnosy 2,914 milionu. ČMD vytěžily 1,71 milionu tun uhlí proti 1,8 milionu ve stejném období vloni. Tehdy však těžily ve dvou dolech, na Karvinsku a Kladensku, tam ale letos těžbu ukončila. Průměrný počet zaměstnanců činil 4224 osob, když v utlumovaných Kladenských dolech pracovalo 45 zaměstnanců. O rok dříve to bylo 4887 zaměstnanců, z toho na Kladně pracovalo 740 zaměstnanců.

Blboun nejapný žil až do 17. století
Blboun nejapný, vyhynulý nelétavý pták, jehož jméno si ze zoologie pamatuje snad každý, přežíval na ostrově Mauricius déle, než se původně předpokládalo. Podle studie, zveřejněné v časopise Nature, pták, jehož správné jméno zní dronte mauricijský a je znám také jako dodo či latinsky Didus Ineptus, zcela vyhynul až kolem roku 1690.
Naposledy byl tento opeřenec, který vážil zhruba 23 kilogramů, spatřen na Mauriciu v roce 1662 - necelých 80 let poté, co se poprvé potkal s Evropany. Podle nových výpočtů však přežíval ještě další odhadem tři desítky let.
\"Použili jsme statistické metody, abychom zjistili, jak dlouho mohl dodo ještě přežívat od chvíle, kdy byl naposledy spatřen člověkem,\" říká Andrew Solow, odborník na ekologickou a environmentální statistiku z oceánografického ústavu v Massachusetts.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů