Úterý, 16. dubna 2024

Ekologická varianta existuje

Ekologická varianta existuje
Miroslav Kawalec z České nukleární společnosti vyzývá ekologické organizace, aby \"navrhly vlastní variantu (energetické politiky) ve formě uceleného návrhu s konkrétními ekonomickými a technickými údaji\" (HN 14. listopadu). Hnutí DUHA nemá ve zvyku plýtvat penězi a kapacitou na něco, co už vzniklo. Raději nabídnu takzvanou variantu Aktivní ochrany klimatu a zvýšené jaderné bezpečnosti, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí a jež může sloužit jako dobrý základ další debaty. Výhodou oproti vymýšlení nových řešení totiž je, že už prošla nákladným modelováním ekonomických, ekologických a sociálních dopadů. Víme proto, zda je proveditelná, kolik zhruba vytvoří pracovních míst, jaké způsobí exhalace, která opatření vyžaduje, i na co nás přijde.
A jsou to většinou velmi dobré zprávy. Energetika dokáže podstatně snížit rekordní český příspěvek ke globálním změnám klimatu. Našemu průmyslu se vyplatí pokračovat v důkladném rozvoji čistých zdrojů energie i po dosažení osmi procent, která jsme slíbili Evropské unii, v roce 2010. Obejdeme se bez bourání dalších severočeských vesnic kvůli uhelným dolům a bez zvyšování výroby radioaktivních odpadů.
Víme, že oproti návrhu ministra Milana Urbana takové řešení vytvoří více pracovních míst, lépe sníží energetickou náročnost ekonomiky a vyžaduje pouze o tři procentní body vyšší podíl dovážených energetických surovin. Nejdůležitější podmínkou je zahájení ekologické daňové reformy: neutrálního postupného přesunu daňového zatížení z práce na znečištění a spotřebu neobnovitelných přírodních zdrojů. Už se nemusíme dohadovat, zda se také my můžeme vydat tam, kam směřuje energetická politika Německa či Velké Británie, konkrétní řešení i potřebná opatření máme v ruce. Stačí s nimi začít.
AUTOR: Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA
ZDROJ: HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů