Čtvrtek, 28. března 2024

Úřední škrt v cenách poškodí rozvoj čisté energie

Úřední škrt v cenách poškodí rozvoj čisté energie

Další komplikaci v budování větrných elektráren bude znamenat propad výkupní ceny, který na příští rok připravuje Energetický regulační úřad. Razantně totiž změní ekonomické podmínky výroby čisté elektřiny.

 Úřad navrhuje seškrtat cenu větrné elektřiny v nových zařízeních z roku na rok o celých 10 % (30 haléřů za kilowatthodinu). Výkupní ceny dalších čistých zdrojů energie se rovněž změní. Dramatické houpání cen bere podnikatelům jistotu a komplikuje také cestu k bankovním úvěrům.

 Hnutí DUHA a Sdružení Calla prosazují nový zákon, který by podnikatelům a obcím zaručil dlouhodobou jistotu alespoň na 15 let a podpořil tak výrobu čisté energie. Stát musí otevřít těmto moderním technologiím cestu na trh, aby pomohl snížit závislost domácí ekonomiky na uhelných a jaderných elektrárnách i rekordní české exhalace oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn klimatu.

 Dopad na spotřebitele je zanedbatelný. Na průměrné ceně elektřiny pro malé zákazníky v roce 2004 se obnovitelné zdroje energie – větrné a malé vodní elektrárny, spalování biomasy a další – budou podílet asi jedním procentem.

 Navíc se odhaduje, že velkou část, řádově desítky procent, plateb za energii vykazovanou jako obnovitelné zdroje tvoří přimíchávání biologických surovin do paliva pro zastaralé uhelné elektrárny ČEZ a dalších firem. Protože jsou daleko méně účinné než speciální kotle na biomasu, zbytečně se tak plýtvá surovinou. Při lepším využití by mohla podstatně více přispět k výrobě energie i snížení znečištění.

 V Německu, kde úspěšný zákon zajistil rozvoj čisté energie a větrné elektrárny zde vyrábějí téměř tolik proudu jako Temelín a Dukovany dohromady, vedl tento boom ke zvýšení ceny v přepočtu o necelé 2 haléře na kilowatthodinu.

 Proč potřebujeme nový zákon o podpoře čisté energie - informační list Hnutí DUHA: www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/ciste_zdroje.pdf

Petr Holub, vedoucí programu Energie v Hnutí DUHA, řekl:

\"Český sektor obnovitelných zdrojů už tak vinou špatné legislativy kulhá míle pozadu za německými sousedy a dalšími evropskými státy. Propad výkupní ceny z měsíce na měsíc o deset procent dál poškozuje tento nový trh a komplikuje rozvoj moderních čistých technologií. Domácí výrobci ztrácí jistotu, že se jim investice do větrných elektráren a podobných projektů vůbec vrátí, takže je velmi obtížné získat bankovní úvěr. Jsme na jednom z posledních míst v Evropě.\"

 Edvard Sequens ze Sdružení Calla řekl:

\"Rozvoj větrné energetiky v České republice naprosto zásadně zaostává oproti našim sousedům, zejména Rakousku a Německu. Příčinou až doposud byly ceny pro obnovitelné zdroje. Pokud ERÚ nyní tyto ceny ještě snižuje, nemáme téměř šanci podnítit stavbu větrných elektráren.\"

Kontakt:
Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604-177711, petr.holub@hnutiduha.cz

Edvard Sequens, Sdružení Calla, telefon 602-282399, edvard.sequens@ecn.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů