Čtvrtek, 28. března 2024

Nekvalitní zařízení nelze připustit

Asociace pro využití tepelných čerpadel vznikla jako nevládní neziskové občanské sdružení na jaře roku 2000. V souladu se stanovami si vytyčila směry činnosti, kde se jako jeden z hlavních cílů zdůrazňuje potřeba, aby byla instalována jen kvalitní, úsporná a účinná zařízení.
Nekvalitní zařízení nelze připustit
V této souvislosti je uváděna idea možného štítkování, jako je tomu např. u chladniček a praček.

Prvním předpokladem kladného hodnocení je provedení testů, které si musí zajistit výrobce. Nejde jen o hledisko bezpečnostní, ale především o dosahované parametry, které vypovídají o technické úrovni zařízení. V rámci toho se požaduje certifikace tepelného čerpadla od Státního strojírenského zkušebního ústavu v Brně.

Stejně jako v případě výrobků však bývá rozdílná i úroveň montážních činností. Může se stát, že firma, která doposud připojovala jen kotle ústředního topení, se v honbě za vidinou zisku pustí do instalace tepelného čerpadla, aniž by si uvědomila, že se jedná o zcela jiné zařízení, vyžadující odlišné provozní podmínky.

Asociace proto informuje veřejnost o firmách, které dokáží tepelné čerpadlo nejen namontovat, ale umí i řešit případné problémy a zajistí potřebný servis. V této souvislosti připravuje seznam doporučených firem, za něž bude po prošetření technickou komisí ručit.

Zabývá se rovněž směrnicemi pro dotace na tepelná čerpadla ze SFŽP a usiluje o zjednodušení administrativy a zkrácení celého procesu řízení.

Samozřejmě, že AVTČ úzce spolupracuje s Evropskou asociací tepelných čerpadel. Jde o společné projekty na podporu těchto zařízení v oblasti certifikace, školení, z hlediska koncepce a optimalizace typů podle klimatických a geologických podmínek. Chce umožnit získání certifikace pro montáž tepelného čerpadla s platností pro všechny země EU, tzv. EUROCERTIFIKÁT, což bude mít nemalý význam po našem vstupu do EU.

Členskou základnu AVTČ dnes tvoří výrobní, dovozní a montážní firmy, patří sem však i ti, kteří provádějí související činnosti, např. auditoři, elektrikáři. Hlásí se k ní také ČEZ a většina distribučních energetických společností, protože mají zájem o využívání alternativních zdrojů pro výrobu tepla a TUV. A konečně jsou mezi členy odborné školy, s nimiž chce asociace spolupracovat při výchově budoucích odborníků. V zájmu lepší informovanosti široké veřejnosti má v plánu organizovat semináře pro projektanty, architekty i zástupce státní správy. Činnost AVTČ průběžně přibližují její webové stránky www.avtc.cz.

AUTOR: Ing. Josef Slováček
předseda Asociace pro využití tepelných čerpade
ZDROJ: STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů