Úterý, 23. dubna 2024

Energie z okolního prostředí je zdarma

Moderní stavební a izolační materiály, okna, dveře a konstrukční prvky umožňují postavit rodinné domy s mnohonásobně nižší tepelnou ztrátou, než tomu bylo před pár desítkami let. To by mělo inspirovat jejich obyvatele k promyšlenější volbě tepelného zdroje, s přihlédnutím k provozním nákladům a úsporám do budoucna.
Energie z okolního prostředí je zdarma

Je prokázáno, že několikanásobně více energie, než odebere z elektrické sítě, dodává domu tepelné čerpadlo. Vytápění a ohřev vody zajišťuje zdarma z okolního prostředí - ze země nebo ze vzduchu. Jeho důležitým znakem je šetrnost k životnímu prostředí, která je dnes oceněna státní podporou pro instalaci tepelného čerpadla a může dosáhnout až 30 % z vložené investice.

Podle zdroje vstupní energie pro tepelné čerpadlo je nejpoužívanějším systémem země/voda. V tomto případě je získávána nízkopotenciální energie ze země buď pomocí nemrznoucí směsi proudící v plastových trubkách, uložených v zemi v hlubinných vrtech o hloubce asi 50 - 100 m, nebo v plošném provedení v hloubce přibližně 1,2 až 1,5 m. V našich klimatických podmínkách je srovnatelné i použití tzv. systému vzduch/voda, odebírajícího nízkopotenciální energii z venkovního vzduchu.

Vždy několik variant

Jedním z dodavatelů tepelných čerpadel na náročné evropské trhy je německá firma Stiebel Eltron, která působí od roku 1991 i v České republice a na Slovensku. Nabízí zde jak systémy země/voda (řada čerpadel Stiebel Eltron WPF), tak systémy vzduch/voda (Stiebel Eltron WPL) a modulární varianty.

U čerpadel vzduch/voda WPL, která jsou doporučována pro domy s obytnou plochou do zhruba 270 m2, patří mezi základní vlastnosti použitelnost pro teploty venkovního vzduchu -20 až 30 oC, pro monovaletní i bivalentní provoz. Počítá se s vestavěným elektrokotlem jako bivalentním zdrojem. Čerpadlo se uplatní jak v soustavách s radiátory, tak s podlahovým topením (v tomto případě je ale vzhledem k vyššímu topnému faktoru účinnější). Ohřevu užitkové vody na 60 oC lze docílit i při venkovní teplotě -20 oC. Na prostor je nenáročné, má tichý provoz a jednoduchou montáž. Dodává se ve vnitřním provedení, ale je určeno především pro venkovní montáž. Veškeré díly jsou opatřeny kvalitní povrchovou úpravou proti nepřízni počasí.

Kompaktní tepelná čerpadla země/voda (WPF), případně voda/voda, umožňují využít zdarma teplo ze země a podzemní vody jako stálý, spolehlivý zdroj (teplo mohou odebírat ze zemních kolektorů, zemních sond nebo studní). Je pro ně charakteristický vysoký topný faktor po celý rok, přičemž regulátor funkce a topné soustavy je již vestavěn v přístroji.

K vyšším výkonům slouží modulární varianta WPF.M, a to ve třech velikostech. Přístroje jsou určeny jak k samostatnému provozu, tak zejména v kaskádách. Vysoce sofistikovaný řídící systém regulátoru WPM může optimálně řídit kaskády až šesti tepelných čerpadel, tj. zajistit tepelný výkon přes 100 kW. Použitelnost čerpadel WPF se tak rozšiřuje na domy s více byty, bazény a lázně, školy a další objekty.

S odborným posudkem

Při volbě zdroje tepla jsou kromě ekologického přístupu důležité dvě ekonomické stránky - pořizovací cena a roční provozní náklady. Samozřejmě je nutno posoudit i dostupnost, náklady na přípojky různých forem energie a také samotný dům, jeho topnou soustavu a ostatní spotřebiče (ohřev užitkové vody, případně bazén). Pokud padne rozhodnutí na tepelné čerpadlo, je na místě otázka, zda se vyplatí. Proto by propočet pro konkrétní dům měl vždy provést zkušený projektant (energetický auditor).

ZDROJ: STAVITEL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů