Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Praha - Camphill České Kopisty a Liga Ekologických Alternativ zvou na již druhý vánoční biojarmark, který se 5. prosince od 10 do 19 hodin uskuteční na Náměstí Republiky v Praze, přímo před Obecním domem.
Představí se zde přední čeští ekozemědělci a bioprodejny. Akce bude doprovázena prezentací chráněných dílen, waldorfských škol a zdravé výživy s cílem zviditelnit první český domov pro mentálně postižené na ekofarmě v Českých Kopistech.

Zlín Zlínská radnice uvažuje o novém způsobu nakládání s biologicky rozložitelným odpadem. Radní schválili záměr na výstavbu uzavřeného reaktoru, kde se odpad ze zeleně zpracovává bez přístupu vzduchu. Výsledným produktem je kompost vhodný pro rekultivaci skládky a zároveň i bioplyn, řekl radní Hynek Steska. Bioplyn by podle něj radnice nabídla jako produkt, ze kterého lze vyrábět teplo nebo elektřinu.

STÁT ZATÍM NEVÍ, JAK SE ZBAVIT AUTOVRAKŮ
Pět set korun až dva tisíce nebo také nula, tak široká je škála poplatků za likvidaci autovraku v připomínkách k návrhu zákona o odpadech, jehož projednávání Parlament odložil na leden. Zákon, stanovící, jak zemi zbavit vraků, má platit ke dni vstupu do Evropské unie. Podle směrnice Evropské komise, na niž zákon navazuje, majitel auta předávaného k likvidaci nemá platit nic. Dosud je v ČR možné prodat starý vůz autovrakovišti, výkupní ceny dosahují i tisíců korun. Pokud se chce majitel chovat ekologicky a odevzdá staré auto k recyklaci, zaplatí od 300 do 1800 korun. Žádný zákon to ale majiteli auta nenařizuje, takže lidé nechávají staré vozy odstavené v ulicích nebo na dvorcích.

EKOLOGICKÁ REFORMA DANÍ MŮŽE PŘINÉST LIDEM PRÁCI
Ekologická daňová reforma by v ČR mohla přinést až desítky tisíc nových pracovních míst a snížit nezaměstnanost až o 2 procenta. Dospěli k tomu členové meziresortní pracovní skupiny, která návrh daňové reformy připravuje. Princip reformy je jednoduchý: Zvýší se daně surovin a výrobků, které zatěžují životní prostředí. Zároveň se sníží jiné daně, například daň z příjmů či sociální pojištění, takže stát nakonec vybere na daních stejně. Lidem by tak zůstalo více peněz, zároveň by se snížilo zdanění ceny práce, což by mohlo vést k vytváření nových míst. Nová pracovní místa by mohla vzniknout například ve službách anebo v oborech spojených s výpočetní technikou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů