Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OBCE SE BRÁNÍ PROTI JADERNÉMU ODPADU
Aktivnější odpor proti vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu plánují lidé z Pačejova a okolních osmi obcí na Klatovsku. Je to jedna ze šesti lokalit, které Správa úložišť radioaktivního odpadu vytipovala. Lidem se to ale nelíbí a plánují sepisování petic, pořádání shromáždění a protestních akcí, chtějí se také obracet na krajský úřad i poslance zvolené za region. Zdejší občanské sdružení Radioaktivní odpad? Děkujeme, nechceme! totiž odmítá vybudování hlubinných úložišť nejen v Pačejově, ale v celé republice.

PODNIKY SOUTĚŽÍ O CENU ZDRAVÍ A BEZPEČNÉHO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Cena zdraví a bezpečného životního prostředí je příležitost pro kteroukoli organizaci, která dobrovolně, z vlastní iniciativy, kladně ovlivňuje životní prostředí ve svém okolí. Cenu obdrží společnost, jejíž činnost vedla k nejlepšímu měřitelnému zlepšení životního prostředí, zdraví zaměstnanců či obyvatel v jejím okolí. Vyloučeny ze soutěže jsou ty projekty, které byly realizovány pod hrozbou restrikce či penále anebo z nutnosti plnění legislativy. Příspěvky do soutěže je třeba zaslat do 31.prosince 2003 na adresu Business Leaders Forum, Palác Lucerna, Štěpánská 61, 116 02 Praha 1, nebo mailem: blf@blf.cz. Projekty posoudí komise složená z významných odborníků v oblasti životního prostředí.

ZEMĚDĚLCI ZŘEJMĚ NEDOSTANOU V EU PLNÉ DOTACE
Zemědělci s největší pravděpodobností nedostanou příští rok dotace v takové výši, jakou jim umožňuje dohoda s Bruselem. Chybět totiž budou peníze z českého rozpočtu, jež se přidávají k podporám z unie. Svědčí o tom názory politických špiček před závěrečným hlasováním o rozpočtu, plánovaném na středu. Zemědělcům chybí ještě zhruba 13 procent k maximální výši přímých plateb na produkci, a skoro třetina podpor na rozvoj venkova.

ZEMĚDĚLCI BUDOU PROTESTOVAT PROTI VYBÍJENÍ KRAV KVŮLI BSE
Agrární komora ČR chystá petici proti hromadnému vybíjení vysokého počtu skotu kvůli pouhému podezření na nemoc šílených krav (BSE). Spolu s chovatelskými svazy chtějí zemědělci dopisem oslovit příslušné komisaře EU a požádat je o změnu metodiky, která při vysokých domácích koncentracích skotu působí farmářům škody. Likvidace stád, při které jen v posledních dvou zjištěných případech výskytu BSE přijde za oběť přes 1100 zvířat, je podle chovatelů nesmyslná. Jen v Zemosu ve Velkých Němčicích na Břeclavsku bude tak utraceno 46 procent z celého nadějného stáda dojnic. K petici přispělo nejen pobouření chovatelské obce, ale i negativní reakce zákazníků.

V hradeckých čtvrtích Plotiště a Svinary vznikla nová kanalizace
Novou kanalizaci za téměř 47 milionů korun získali obyvatelé královéhradeckých čtvrtí Plotiště a Svinary. Nová kanalizace výrazně zlepší životní prostředí v těchto částech města, kde žije téměř 1200 lidí. \"Dosud splaškové vody šly do septiků, žump či přímo odtékaly do potoků. Nyní půjdou přes čističku,\" řekl technický ředitel hradeckých Vodovodů a kanalizací (VAK) Pavel Loskot. Kanalizace v Plotištích a Svinarech je největší investiční akcí hradeckých Vodovodů a kanalizací v letošním roce. Z vlastních zdrojů na ni VAK vydal téměř deset milionů korun, 12 miliony korun přispělo město a osm milionů korun činila státní dotace. Největší část investice pokryla bezúročná půjčka téměř 17 milionů korun od Evropské investiční banky, již bude VAK splácet devět let.

Evropská komise nepodpoří bez výhrad kanál Dunaj-Odra-Labe. Komise ujistila poslance Evropského parlamentu, že bude zkoumat dopad projektu plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe na  životní   prostředí  ; dokud nebude jisté, že odpovídá všem předpisům, neuvolní na něj žádné peníze z fondů Evropské unie. Totéž platí pro sporný projekt dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu k polským hranicím.

Automobiloví dopravci od příštího roku budou zřejmě platit nižší silniční daně. Za  ekologické  vozy splňující normu Euro 2 a 3 by měli na silniční dani odvést o zhruba 300 miliónů korun méně než letos. Dopravci zároveň ustoupili od požadavku na úlevy pro starší vozy. Včera se na tom dohodl premiér Vladimír Špidla se sdružením Česmad Bohemia. Novelu zákona o silniční dani však musí ještě schválit sněmovna. Podle dopravců tak není důvod k protestům, kterými hrozili od října kvůli zdražení nafty od příštího roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů