Úterý, 23. dubna 2024

Bude Proseč metropolí ekologů střední Evropy?

Bude Proseč metropolí ekologů střední Evropy?

Proseč - Vesnice v Toulovcových Maštalích na Chrudimsku se možná za pár let stane metropolí ochránců přírody a propagátorů skromnějšího způsobu života. Chce se stát sídlem mezinárodního institutu, jemuž prozatím dala pracovní název Středoevropské vzdělávací centrum pro obnovitelné zdroje energie.
\"Zatím je to ve fázi pouhého nápadu, ale jdeme si za tím. Ideální by bylo, kdyby se nám už třeba příští rok podařilo vypracování projektu napasovat na evropské strukturální fondy,\" říká starosta Proseče Martin Novák.
V centru by měly být veřejně přístupné databáze o větrné energii a srovnání s dalšími alternativami nebo informace týkající se tepelných čerpadel využívajících energii zemské kůry. Návštěvníci by mohli zhlédnout projekty využití biomasy nebo makety znázorňující fungování ekologických technologií. Chybět by nemělo školicí středisko.
Starosta Novák je v regionu znám jako přívrženec ekologie a teorií o udržitelném způsobu života. Pokud projekt státní a bruselské úředníky zaujme, mohlo by centrum do tří let stát.

Zdroj: Hradecké noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů