Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zlínská radnice uvažuje o novém způsobu nakládání s biologicky rozložitelným odpadem. Uzavřený reaktor by odpad ze zeleně zpracovával bez přístupu vzduchu. Výsledným produktem je kompost vhodný pro rekultivaci skládky a zároveň i bioplyn, ze kterého lze vyrábět teplo nebo elektřinu. Takzvaná jednotka anaerobní digesce vznikne pravděpodobně na skládce Suchý důl, v areálu skládky komunálního odpadu. Náklady na stavbu lze odhadnout přibližně na sto milionů korun.

Ústí nad Labem - Bezplatný odběr použitých pneumatik má zajistit ze zákona jejich výrobce nebo prodejce. Pokud pneuservis zákazníka neinformuje o bezplatném způsobu odběru, musí ho zajistit sám.
Ladislav Husárik ve Všebořicích včera potvrdil, že v jeho pneuservisu zákazníkovi odeberou ojeté pneumatiky bezplatně. \"Vyplývá to ze zákona. Od nás si je pak odvážejí sami dodavatelé,\" vysvětlil majitel firmy.
Povinnost bezplatného odběru mají výrobci a prodejci pneumatik od loňského února. Důvodem je ochrana životního prostředí, ale také oddělení pneumatik od ostatního druhu odpadu. \"Nevím o tom, vždy jsem je vyhazoval při nějakém organizovaném sběru nebezpečného odpadu,\" řekl včera Milan Křivý.
Jiří Šosvald z koštovského pneuservisu včera řekl, že jeho stálí zákazníci mají odběr ojetých pneumatik zdarma. \"To znamená, že zde za likvidaci staré pneumatiky nikdo neplatil už hodně dlouho. Od jiných zákazníků vybíráme 25 korun,\" řekl.

Sokolov - Ekologicky smýšlejícím lidem vyjde vstříc sokolovská radnice. V horizontu tří až čtyř let totiž hodlá investovat miliony korun do systému třídění odpadu ve městě. Stávající přístřešky na komunální odpad by v budoucnu měly nahradit nové, jednodušší. Jejich součástí budou kontejnery na tříděný odpad. Od tohoto systému si radnice slibuje dosažení vyššího podílu tříděného odpadu na úkor netříděného komunálu.

První etapa rekultivace bývalé skládky Chocovice je u konce. Na polovinu tohoto týdne je naplánována kolaudace stavby. Vedení obce Třebeň, v jejímž katastru skládka leží, ale dělá starosti druhá etapa prací. \"Zatím pokračujeme ve výběrovém řízení. Nemůžeme ale podepsat smlouvy, dokud nebudeme mít potvrzenu státní dotaci ve výši 28 miliónů korun,\" uvedl starosta obce František Hrdlička (KSČM). První část zahlazení přišla na 29 miliónů korun. Z 80 procent ji zaplatil Státní fond životního prostředí. Zbytek uhradilo město Cheb formou půjčky Třebeni.

LODNÍ DOPRAVA NA LABI JE V KRIZI
Důvodem je počasí. Zatímco vloni trápily rejdaře povodně, letos je to naopak extrémní pokles hladiny. Již půl roku tak přes české hranice neplula jediná nákladní loď a situace se podle hydrometeorologů do konce roku určitě nezmění. Akciová společnost České přístavy Praha uvádí, že každý měsíc přichází v tržbách o pět miliónů korun. Společnost přišla po loňských povodních o polovinu základního kapitálu, letošní sucho její pozici ještě zhoršilo. Podnik opustil přístav v Ústí nad Labem a dlouhodobě jej pronajal. V listopadu zakonzervoval i přístav Kolín. Firma se 195 lidmi vlastní 4 přístavy v Praze a další přístavy má v Kolíně, Mělníku a v Ústí nad Labem.

DRUHÝ BLOK TEMELÍNA OPĚT DODÁVÁ PROUD DO SÍTĚ
Reaktor druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín byl znovu nastartován a během obnovil dodávky do rozvodné sítě. Příčinou odstávky byla chyba v přenosu dat, která vedla dvakrát krátce po sobě k falešnému signálu. ČEZ odstavil druhý blok v pondělí odpoledne. Již podruhé během jednoho týdne došlo k chybnému přenosu dat s přímým dopadem na primární okruh. Chybu lze tedy označit za systémovou. Zdá se, že se řídící systém Westinghouse opakovaně vymyká kontrole a žije vlastním životem, řekla Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky.

SCHVÁLENÍ DOHODY O SNIŽOVÁNÍ SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ SE VZDALUJE
Schválení dohody o snižování skleníkových plynů, Kjótského protokolu, se vzdaluje. K Washingtonu, který odmítl Kjóto už před dvěma lety, se přidalo Rusko. USA tvrdí, že dokáží snížit svůj vliv na globální oteplování moderními technologiemi, Rusku jde o ekonomický rozvoj. Státy se před sedmi lety v Kjótu dohodly, že omezí vypouštění oxidu uhličitého v průměru o 5,2 procenta. Rusko přitom nemá kvůli propadu průmyslové výroby problém se do tohoto stropu vejít. Přesto Kjóto odmítá. Podpis Moskvy je přitom pro osud dohody klíčový. Protokol musí ratifikovat aspoň 55 procent zemí, které se nejméně 55 procenty podílejí na světových emisích skleníkových plynů.

PORADCE PREZIDENTA: PUTIN JE PROTI SOUČASNÉMU KJÓTSKÉMU PROTOKOLU
Ekonomický poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Andrej Illarionov na tiskové konferenci v Moskvě oznámil, že ve svém vystoupení, které se týkalo ratifikace takzvaného Kjótského protokolu, pouze citoval prezidentův názor. Illarionov tehdy řekl, že Rusko protokol neratifikuje, neboť by mohl ohrozit hospodářský růst země. Protokol byl přijat v prosinci 1997 na summitu OSN o změnách klimatu v japonském Kjótu. Přítomni tehdy byli delegáti ze 159 zemí. Protokol určuje průmyslovým zemím, o kolik musí do období let 2008-2012 snížit své emise takzvaných skleníkových plynů.

Brno Kompletní souhrn všech titulů, které nabízí největší brněnská veřejná knihovna s ekologickou literaturou, je od včerejška k dispozici na internetu. Oznámili to představitelé EkoCentra Brno, které knihovnu provozuje. \"V současné době disponujeme více než dvěma a půl tisíci svazků a dalšími přibližně třemi stovkami videokazet,\"konstatovala odborná pracovnice Gabriela Zavadilová. Na internetových stranách www. ecb. cz si čtenáři mohou vyhledat požadovaný titul nejen podle názvu, ale i podle tématu a zároveň si elektronickou cestou vybraný titul rezervovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů