Pátek, 19. dubna 2024

Splňují přísné ekologické normy

Splňují přísné ekologické normy

Letošní Evropský den bez aut (22. září) byl mj. příležitostí k předání dvou nových městských nízkopodlažních autobusů VOLVO 7000 zástupcům Technických služeb města Kroměříž. Tento typ autobusů jezdí nejen v Kroměříži, ale také ve Frýdku Místku. Jeho předchůdce nízkopodlažní Volvo B10L je v provozu již 5 let v Prostějově. V Evropě bychom jej mohli vidět ve Francii - zejména v kloubovém provedení - a pak hlavně v Polsku. Využívá je i Berlín a některá belgická města.

Moderní autobusy jsou vybaveny motory poslední vývojové řady, které splňují emisní a hlukové normy tzv. EURO III. Elektronický řídicí systém umožňuje řidiči průběžnou kontrolu spotřeby paliva a rovněž automatické vyřazování rychlostí v zastávkách má v konečném důsledku pozitivní vliv na  životní   prostředí  v množství vyprodukovaných emisí.

Autobus má celkovou kapacitu 106 cestujících, z toho je 30 míst k sezení a 76 ke stání. Obě nápravy jsou odpružené vzduchem a řídicí jednotka pérování dokáže při zastavení autobusu v zastávce snížit nástupní výšku téměř na úroveň chodníku. Prostřední dveře jsou navíc vybaveny plošinou pro nástup invalidního vozíku nebo dětského kočárku. Praktické zkušenosti však ukázaly, že díky možnosti \"pokleknutí\" se plošina využívá minimálně.

Autobusy si lze obstarat buď přímým nákupem nebo formou tzv. splátkového prodeje, který umožní operátorovi autobusové dopravy autobusy vlastnit (z důvodu dotačního režimu) a zároveň rozložit splácení produktu na několik let.

Jak uvedl Sales Manager Bus Radko Manda z Volvo Truck Czech, s. r. o., pronájem autobusů není pro společnost zatím obvyklý. Nelze však vyloučit, že vývoj trhu s sebou přinese i poptávku po pronájmu autobusů, tak jak tomu je u nákladních vozidel.

ZDROJ: MODERNÍ OBEC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů