Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená bitva ve Sněmovně

Zelená bitva ve Sněmovně
Poslanecká tvorba nás uvedla do situace, kdy jsme si mohli vybrat, zda pošlapeme mezinárodní závazky o ochraně přírody nebo o účasti občanů na rozhodování ve věcech životního prostředí.

Důležitá novela zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která měla zajistit lepší ochranu nejvzácnějších částí české přírody, v listopadu neprošla Sněmovnou. Přestože novelu netrpělivě očekávala ekologická sdružení, veřejná správa i Evropská unie, nakonec se přesto ekologové z výsledku radují. Jak je to možné? Poslanci totiž s novelou odmítli i kontroverzní pozměňovací návrhy, které by radikálně omezily občanská práva v oblasti životního prostředí.

Novelu zákona potřebuje Česká republika zejména k tomu, aby sjednotila soustavu chráněných území Natura 2000, která se vytváří podle jednotných kritérií na celém území EU. Cílem programu je účinně chránit rostlinné a živočišné druhy a přírodní stanoviště evropského významu. Povinnost vyhlásit tato území a zajistit jejich ochranu mají všechny členské státy EU a od okamžiku vstupu do Unie i všechny bývalé kandidátské země. Rozloha chráněných území se u nás zvýší ze stávajících 15 % asi na 18-20 % celkové plochy státu a ČR je povinna nejen přijmout odpovídající právní předpisy. Musí také podrobně zmapovat území, projednat je s vlastníky a uživateli nově dotčených pozemků i s dalšími zainteresovanými stranami. Hotový návrh území pro Naturu 2000 potom předáme Evropské komisi.

Odmítnutí novely zákona č. 114/1992 Sb. v této situaci znamená, že Česká republika nenaplní včas požadavky evropských směrnic v oblasti ochrany přírody a nezačlení je do českého právního řádu. Tím se však vystavuje riziku sankcí EU nebo pozastavení finanční pomoci z evropských fondů na projekty podmíněné dokazováním souladu se soustavou Natura 2000, zatímco zřízení této soustavy naopak umožní čerpání financí z evropských fondů či ze státního rozpočtu, a to nejen jako subvence pro spolufinancování péče o dotčená území, ale i pro podporu místního rozvoje (např. agroenvironmentální programy).

To, že zákon neprošel, se tedy jeví jako prohra, ale ve hře toho bylo víc. Sněmovnou zároveň neprošly pozměňovací návrhy některých poslanců, jejichž cílem bylo omezit nebo přímo zrušit právo občanů na účast při rozhodování o projektech, které ovlivňují životní prostředí. Největší nebezpečí představovaly návrhy Ladislava Skopala (ČSSD) a Toma Zajíčka (ODS). Poslanec Skopal navrhl vypustit § 70 a tím úplně zrušit právo občanů vyjadřovat se k povolování projektů, jako je skládka, chemička nebo elektrárna v sousedství, popřípadě požádat vyšší úřad o přezkoumání verdiktu. Zajíček navrhl pro změnu omezit občanská práva výhradně na územní řízení o stavbách, takže lidé by se nemohli vyjadřovat například k povolení těžby ve velkolomech nebo povrchových dolech, k zásahům do rázu krajiny v okolí jejich obce ani ke kácení v přírodních rezervacích či k povolení hubení ohrožených druhů. Návrhy jsou přitom v přímém rozporu i s koaliční smlouvou ČSSD, KDU-ČSL a US, která obsahuje závazek \" ;podporovat udržení a zkvalitnění účasti veřejnosti při ochraně životního prostředí\".

S protesty okamžitě vystoupilo sdružení několika ekologických nevládních organizací v čele se Zeleným kruhem, Hnutím Duha a Arnikou, záhy se k nim připojili i někteří politici, starostové, zastupitelé i zástupci jiných než ekologických občanských sdružení. Pod Prohlášením k pokusům poslanců omezit účast veřejnosti na rozhodování se podepsalo přes 270 osob, 120 občanských sdružení, 70 starostů a zastupitelů různých měst. V průběhu dvou kritických týdnů se tak v Poslanecké sněmovně strhla jedna z největších ekologických bitev na parlamentní půdě za posledních několik let.

\"Přijetí těchto pozměňovacích návrhů v době výročí 17. listopadu bych považoval za výsměch tomu, oč jsme před 14 lety bojovali,\" říká náměstek primátora Plzně Petr Náhlík, jehož práci v souvislosti s obchvatem Plzně sice účast veřejnosti zkomplikovala, ale z jeho pohledu ani to nemůže být důvodem pro její omezování. V podobném duchu reagují i další signatáři prohlášení Zuzana Bubílková a Miloslav Šimek z Divadla Jiřího Grossmanna:

\"Žádáme, aby poslanci od návrhů upustili. Chápeme, že je diskuse s lidmi, kteří mají vlastní názor, obtěžuje, ale taková už je práce politika. Řešit vlastní pohodlí omezováním základních lidských práv a svobod je cesta, kterou svého času kráčeli komunisté.\"

Dagmar Dolejší z české Amnesty International upozorňuje na rozpor poslaneckých návrhů s Aarhuskou úmluvou o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, kterou už Česká republika podepsala.

Pro novelu zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, nakonec hlasovalo v Poslanecké sněmovně jen 80 poslanců a o jeden hlas tak neprošla. Zákon nepodpořila celá ODS, stejně tak i někteří poslanci z ČSSD (Hojdar, Laštůvka, Skopal, Zgarba, Schling) a KDU-ČSL (Grůza, Hanuš). Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) se hlasování zdržel.

Tentokrát odpůrci omezování občanských práv svoji bitvu vyhráli. \"Výsledek je úspěchem pro demokracii, ale také velkým politickým vítězstvím zelených organizací,\" shrnuje Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Odmítnutí evropských pravidel ochrany přírody ale na druhou stranu znamená dočasné odmítnutí lepší péče o nejvzácnější části českého přírodního bohatství. Na tu počkáme, dokud se poslanci na novele nedohodnou.

AUTOR: Barbora Šafářová
Ústav pro ekopolitiku
ZDROJ: EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů