Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ERÚ SNIŽUJE CENY VÝKUPU ZA ENERGII Z VĚTRU
Vyrábět elektřinu ve větrných elektrárnách nebude od ledna už tak výhodné jako dosud. Energetický regulační úřad totiž od Nového roku snižuje ceny, za něž distribuční firmy musí vykupovat elektřinu. Majitel větrné elektrárny zprovozněné po 1. lednu dostane už jen 2,70 koruny za kilowatthodinu, zatímco letos to byly tři koruny. Pro podnikatele s větrem to je letos už druhá špatná zpráva. Od ledna se totiž všechny ekologické výrobky včetně větrných elektráren přesunou ze snížené pětiprocentní do základní dvaadvacetiprocentní sazby DPH. Spokojeni mohou být jenom ti, kteří stihli postavit větrníky ještě letos. Na zařízení se ještě vztahovala nižší DPH, výkupní cena elektřiny navíc zůstane na třech korunách za kilowatthodinu, protože snížení o třicet haléřů se vztahuje jenom na nové elektrárny.

ZEMĚDĚLCI BUDOU NA PRONAJATÉ PŮDĚ HOSPODAŘIT PĚT LET
Zemědělci budou mít zřejmě možnost hospodařit na pronajaté půdě alespoň pět let oproti současnému jednomu roku. Má tomu pomoci návrh novely občanského zákoníku, který prodlužuje výpovědní lhůtu u nájemních smluv k zemědělským a lesním pozemkům. Návrh ministerstva zemědělství schválila vláda. Novelu musí ještě projednat parlament a podepsat prezident. Základním cílem návrhu je podle ministerstva vytvořit zemědělcům stabilní podmínky pro hospodaření, jelikož rolníci hospodaří asi z 90 procent na pronajaté půdě. Opatření má přispět k uzavírání dlouhodobějších nájemních vztahů, které upravuje právě občanský zákoník.

KABINET ODSOUHLASIL ODKLAD EKOLOGICKÉ DANĚ
Kabinet odsouhlasil návrh na přechodné období do roku 2008 na zavedení spotřební daně z uhlí, elektrické energie a plynu. Daně jsou povinné v EU, Česká republika žádá na první roky členství výjimku. EU zavedla povinné zdanění elektřiny, uhlí a zemního plynu určeného pro výrobu tepla v říjnu. Dosud unie regulovala pouze daně z minerálních olejů, tedy především z nafty a benzinu. Pokud by ČR nepožádala o přechodné období, nebo kdyby jej EU zamítla, platili by občané ČR daně od května příštího roku. Ministerstvo financí chce vyjednat i přechodné období na spotřební daň na naftu.

ČEZ ZVÝŠÍ VYUŽITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ
Energetická společnost ČEZ bude od příštího roku využívat v elektrárnách ve větší míře obnovitelné zdroje. Letos by v nich měl ČEZ zužitkovat zhruba 7500 tun biomasy, v příštím roce asi 130.000 tun. Biomasa v podobě dřevního odpadu by měla v příštím roce nahradit téměř sto tisíc tun uhlí. ČEZ v současné době využívá biomasu v několika elektrárnách. Na povolení ke změně palivové základny čeká elektrárna Tisová (ETI). Biomasa se v Elektrárně Tisová používá ve formě dřevní štěpky, která se zužitkovává ve směsi s uhlím. Biomasu ve směsi s lignitem spaluje elektrárna Hodonín, která by za letošní rok měla využít 4500 tun dřevní štěpky.

SENÁT SCHVÁLIL ZÁKON O MÍSTNÍM REFERENDU, MÁ BÝT PRO OBCE ZÁVAZNÉ
Obce a města se budou při pořádání místních referend zřejmě brzy řídit novými pravidly. Zákon, který schválil Senát, mimo jiné předpokládá, že výsledek lidového hlasování bude pro zastupitele závazný. V Senátu pro přijetí zákona hlasovalo 47 z 54 přítomných senátorů, jeden byl proti. Zákon dostane k podpisu prezident Václav Klaus. Podle nového zákona bude o uspořádání referenda rozhodovat zastupitelstvo města či obce, ale podnět k jeho vypsání bude moci dát i občan, který však musí pro svůj záměr získat potřebný počet podpisů.

Stavební veletrhy Brno, které se konají tradičně se zahájením jarní stavební sezóny, jsou druhým největším veletrhem v České republice. Komplex Stavebních veletrhů Brno zahrnuje řadu již zavedených značek, jako jsou 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO, Technologie a zařízení pro města a obce URBIS, 11. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO a nově 1. mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky ELEKTRO. Příští rok se sejde odborná stavební veřejnost na brněnském výstavišti ve dnech 20. až 24. dubna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů