Úterý, 23. dubna 2024

Ekologické organizace diskutovaly se zelenou eurokomisařkou také o českých zákonech

Ekologické organizace diskutovaly se zelenou eurokomisařkou také o českých zákonech

Navrhovaná česká energetická politika a příspěvek našich elektráren ke globálním změnám podnebí; ničení unikátních přírodních území a pošlapávání občanských práv při stavbě některých dálnic či plavebních cest; připravovaná nová evropská pravidla povolování chemických látek– to byla tři prioritní témata, která české ekologické organizace dnes diskutovaly s evropskou komisařkou pro životní prostředí Margot Wallstromovou.

Wallstromová ocenila činnost ekologických organizací a označila je za důležitého spojence v prosazování opatření, která chrání zdraví a kvalitu života českých a evropských občanů. Komisařka komentovala také klíčová témata, o kterých se zelenými organizacemi diskutovala.

K čerstvě schválenému zákonu o vnitrozemské plavbě, kterým poslanci v rozporu s evropskými směrnicemi vyňali celé dolní toky Labe a Vltavy z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny, komisařka řekla: \"Evropská komise pečlivě sleduje situaci v České republice, včetně zákonů, jež mají dopad na ochranu přírody. Pokud se ukáže, že jsou v rozporu s acquis communautaire a směrnicemi, budeme hledat způsob, jak to dát České republice důrazně najevo.\"

Návrh energetické politiky české vlády, který výslovně dává přednost uhlí před čistějšími palivy, ačkoli náš příspěvek ke globálním změnám podnebí patří mezi nejhorší v Evropě, komentovala: \"Kjóto je pouze první krok…přijdou další a ambicióznější závazky…Už teď se rozhoduje, zda je členské státy dokáží splnit…Je nevyhnutelné, aby to [členské státy] řešily…Jaderná energetika není řešením.\"

Zelené organizace se s Wallstromovou shodly na významu nových pravidel povolování chemikálií, která Evropská komise připravila a jež se považují za možná nejvýznamnější evropskou ekologickou legislativu těchto let. Stejný názor měly také na jejich mimořádný význam pro zdraví běžných občanů. Zástupci českých ekologických organizací zdůraznili, že vzhledem k vysoké kontaminaci u nás mají nové standardy možná větší význam než na západ od našich hranic.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl k nové české energetické politice:

\"Komisařka zdůraznila, že česká ekonomika svůj příspěvek ke globálním změnám podnebí prostě snížit musí a už teď se například v rozhodování mezi uhlím a čistější energií na desítky let dopředu rozhoduje, zda to dokáže. Uhelná a uranová politika Milana Urbana v této souvislosti vypadá jako špatný vtip.\"

Vlastimil Karlík, předseda sdružení Arnika, řekl:

\"Poslanecká sněmovna učinila v poslední době dvě nešťastná rozhodnutí, která nesmírně ztěžují naplnění evropských směrnic v oblasti ochrany přírody. Odmítnutí Natury 2000 a zrušení platnosti zákona o ochraně přírody a krajiny pro labsko-vltavskou vodní cestu jasně ukazuje, že část poslanců evropské směrnice o ochraně přírody nechápe nebo nerespektuje. Na konkrétní reakci Evropské komise jsem proto velmi zvědav.\"

Zuzana Drhová, ředitelka Zeleného kruhu, setkání komentovala:

“Pracovní schůzky mezi ekologickými organizacemi a evropským direktorátem pro životní prostředí nejsou ničím výjimečným a dokazují, že v EU občanské inciativy požívají respekt nejen u občanů jako u nás, ale také u úřadů a politiků. Chceme, aby tento trend sílil i v ČR, kde je stále časté rozhodování bez účinné demokratické kontroly.“

Zelený kruh je asociace, která sdružuje velkou část významných českých ekologických organizací.

Další informace:

Zuzana Drhová, Zelený kruh, 222 517 143, 777-230356, zuzana.drhova@ecn.cz

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604-202470, 222 517 459, vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Vlastimil Karlík, Arnika, 737-551108, priroda@arnika.org

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů