Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

STÁT BUDE DOTOVAT ÚVĚRY NA NÁKUP PŮDY ZEMĚDĚLCŮM
Stát se rozhodl rozhýbat trh se zemědělskou půdou tím, že usnadní rolníkům její koupi. Bude proto dotovat půlmiliardou korun úvěry, které si zemědělci na nákup sjednají u bank. Nejistota ve vlastnických vztazích ohrožuje příjem některých agrárních dotací z Evropské unie. Ty jsou totiž vázány na dlouhodobost podnikání. Nedostane je farmář, který půdu nevlastní nebo nemá zaručen její nejméně pětiletý pronájem. ČR je výjimečné v tom, že 92 procent půdy je jen pronajaté. Zájemci se budou moci hlásit do speciálního programu Půda, vytvořeného Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, od 1. ledna.

CENA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY V UNII POMALU VZROSTE
Cena zemědělské půdy bude po vstupu ČR do Evropské unie postupně růst. O tom nikdo z podnikatelů nepochybuje. V zemích společenství jsou totiž pole leckdy desetkrát i vícekrát dražší než v tuzemsku, což je rozdíl příliš výrazný, než aby dlouho vydržel. Zároveň však lze předpokládat, že zdražování pozemků nebude postupovat rychle. Ačkoliv se totiž stát snaží trh trochu rozhýbat dotacemi zájemcům o koupi půdy, působí ještě příliš sil proti tomu, aby ceny šly vzhůru rychleji. Především nebude český trh s půdou ani po vstupu do unie zcela otevřený.

TEMELÍNSKÝ MEZISKLAD VYHOŘELÉHO PALIVA BUDE POSUZOVÁN MEZISTÁTNĚ
Záměr na vybudování meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně bude z hlediska vlivů na životní prostředí (EIA) posuzován mezistátně. V tomto procesu se k němu může vyjadřovat veřejnost, zájem vyjádřilo i Rakousko. Jedná se o první mezistátní posuzování v plném rozsahu, řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Ministerstvo vydalo 5. prosince závěr takzvaného zjišťovacího řízení. Jeho součástí je i přehled údajů, které má obsahovat dokumentace k posuzování vlivů na životní prostředí. Zpracovaná dokumentace bude zveřejněna, mimo jiné i na internetu, aby se k ní mohla veřejnost vyjádřit. K vyjádření ji podle mluvčí dostanou také správní úřady a územně samosprávné celky.

Walströmová slíbila pomoc Natuře 2000 v Česku
PRAHA - Sdružení Arnika včera informovalo evropskou komisařku pro životní prostředí Margot Walströmovou o nedávných rozhodnutích Poslanecké sněmovny týkajících se soustavy Natura 2000.
Na otázku, zda Evropská komise bude reagovat na zamítnutí novely zákona o ochraně přírody a krajiny a na kontroverzní novelu zákona o vnitrozemské plavbě, Walströmová odpověděla: \"Situaci pozorně sledujeme a již jsme s panem ministrem Ambrozkem diskutovali o tom, jaká reakce ze strany Evroské komise by mohla pomoci. Mohou to bý dopisy nebo články či tisková prohlášení. Můžeme Vám poskytnout jak pozitivní příklady, dokazující, že Natura 2000 není překážkou v rozvoji regionů, tak odstrašující příklady zemí, jako bylo Španělsko, kdy za neplnění evropské legislativy byla pozastavena pomoc z evropských fondů.\"

Praha/Plzeňský kraj - Ministr životního prostředí Libor Ambrozek už dostal návrh na obsazení funkce ředitele Správy Národního parku Šumava. Ze 13 uchazečů vybrala komise šest kandidátů.
\"Ministr do pátku buď vyhoví doporučení komise, nebo rozhodne o dalším kole výběrového řízení,\" řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Chraštice - Nebezpečná chemikálie se včera rozlila po mokré vozovce při havárii nákladního auta na Příbramsku. Nabouraná avie vezla dva kontejnery sk oncentrovanou kyselinou sírovou. Podle ředitele příbramského hasičského záchranného sboru Jiřího Heinricha uniklo při nehodě odhadem 300 litrů kyseliny. O její likvidaci se starali hasiči, únikem chemikálie a jejím vlivem na okolí se zabývá odbor životního prostředí Městského úřadu v Příbrami. \" Náklaďák projížděl obcí Chraštice ve směru od Písku na Příbram a spadl do hlubokého příkopu,\" uvedl Heinrich. Podobná nehoda se v tomto úseku stala i v létě.

Besedy o biozemědělství pro veřejnost, pořádané Českým svazem ochránců přírody, zdomácněly na půdě jihlavské brány Matky Boží. V režii Jany Kotoučkové (ČSOP) poslední beseda přiblížila návštěvníkům pěstování léčivých bylin na políčkách biozemědělce Františka Matouška z Brzkova u Polné. Za zmínku stojí produkty firmy Nominal Milana Nováka z Vídně u Velkého Meziříčí. Na speciálním mlýnku zpracovává pohanku, jáhly, pšenici, Špaldu a další netradiční plodiny, které putují mimo jiné do prodejny zdravé výživy jihlavské firmy Kučírek. Umleté zrno v podobě granulí je součástí biopotravin jako třeba mouky či musli. Organizátorka besed Jana Kotoučková s biozemědělcem Milanem Novákem na snímku zkoušejí mlýn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů