Středa, 24. dubna 2024

Zelená daňová reforma: dražší plýtvání a levnější práce

Princip ekologické daňové reformy je jednoduchý. Stát odněkud musí brát peníze, ze kterých platí školy, veřejnou dopravu, národní parky, nemocnice či důchody. Ale většina současných daní se paradoxně uvaluje na společensky přínosné věci: práci, zisk, majetek.
Zelená daňová reforma: dražší plýtvání a levnější práce

Třeba platby zdravotního a sociálního pojištění, které hradí zaměstnavatel, vlastně nejsou v důsledku ničím jiným než daní z pracovního místa.

Zelená daňová reforma spočívá v částečném, postupném přesunu daňového zatížení. Daně z práce se sníží a rozdíl uhradí nová (nebo vyšší) daň ze znečištění nebo čerpání přírodních zdrojů. Například nižší sazby plateb sociálního pojištění zaplatí přesně stejně vysoká daň z produkce odpadu, spotřeby energie nebo z těžby surovin.

Ekologická daň se potom použije k pokrytí ztráty tam, kde se dosavadní daň snížila - třeba k zaplacení důchodů a dalších sociálních příspěvků. Důsledně se přitom dodržuje pravidlo, že na každou vybranou korunu musí připadat koruna jiné daně, která se škrtne. Příjmy státní kasy ani daňové zatížení občanů a podniků se touto operací nemají zvýšit ani snížit.

Princip ekologické daňové reformy

\"Princip

Reforma má tedy trojí přínos:

  • Sníží se znečištění. Pokud průmyslové společnosti a domácnosti začnou platit za exhalace nebo třeba spotřebu přírodních zdrojů, samozřejmě je to motivuje k investicím do čistých technologií.

  • Práce je levnější. Snížení plateb na sociální a zdravotní pojištění (které bývá součástí ekologické daňové reformy) firmám o konkrétní, viditelnou částku snižuje náklady na zaměstnance. Stává se tak ekonomicky výhodnějším zaměstnávat více lidí, a vytvoří se proto nová pracovní místa.

  • Modernizuje se ekonomika. Firmy, které zaměstnávají více lidí a způsobují nízké znečištění, mají najednou nižší daně - a naopak. Reforma proto pomůže perspektivním podnikům s moderními technologiemi. Motivuje k menšímu plýtvání energií i surovinami a také k inovacím.

Ekologická daňová reforma tak zároveň pomůže snížit znečištění a nezaměstnanost i modernizovat průmysl a ekonomiku. Není pravicová ani levicová a nevměšuje se do diskusí, zda daně mají být vyšší nebo nižší. Třeba v Británii s ní začal konzervativní premiér John Major, v Německu zase sociální demokrat Gerhard Schröder. 

Více informací o ekologické daňové reformě
Zdroj: Hnutí Duha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů