Pátek, 19. dubna 2024

Studenti škole vydělali desetitisíce

Studenti škole vydělali desetitisíce

Břeclav - Namontujte za radiátory ústředního topení odrazné hliníkové fólie, vyměňte klasické žárovky za úsporné zářivky a vyměňte dveře do hlavní budovy za lépe izolované plastové - taková úsporná opatření navrhlo šest studentů Střední průmyslové školy Edvarda Beneše v Břeclavi. Jejich Energetický audit byl odbornou porotou ve Středisku ekologické výchovy Rychta Krásensko vyhodnocen jako nejlepší. Za vítěznou práci získali pro školu padesát tisíc korun. \"Peníze využijeme na uskutečnění energeticky úsporných opatření, které žáci navrhli,\" řekla jejich učitelka Miroslava Roučková. Škola už objednala větrnou elektrárnu.
Šest hochů, kteří audit zpracovávali, studuje na škole ve čtvrtém ročníku strojírenský obor. Získali už několik podobných ocenění. \"Byli jsme rádi, že jsme byli první. Baví nás to,\" řekl za všechny Petr Sůkal.
Břeclavská průmyslová škola se v oblasti obnovitelných zdrojů energie angažuje už dlouho. Na školní budově je například namontováno pětaosmdesát metrů čtverečních fototermických panelů pro ohřev vody.
Obdobného úspěchu dosáhli v Krásensku také žáci třetího ročníku tříletého učebního oboru elektro Střední odborné školy, středního odborného učiliště a učiliště v Brně v Jílové ulici. I oni získali pro školu padesát tisíc korun.
Podle jednoho z organizátorů Michala Medka z krásenského Střediska ekologické výchovy se tak studenti seznámili nejen s teorií, ale vyzkoušeli si i praxi. \"Prozkoumali budovy svých škol a zjišťovali, kde dochází k největším energetických ztrátám,\" přiblížil Medek projekt, v tuzemsku ojedinělý.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů