Sobota, 20. dubna 2024

Dotovaná cena elektřiny zdražila dřevní štěpku

Dotovaná cena elektřiny zdražila dřevní štěpku

Dotovaná výkupní cena elektřiny vyrobené spalováním biomasy začala komplikovat situaci na trhu s dřevní štěpkou. Elektrárenské společnosti za štěpku nabízejí o 30 až 40 procent vyšší cenu, než je ta současná. Umožňuje jim to současná výše dotované výkupní ceny elektřiny vyrobené směsným spalováním uhlí a štěpky. Pokud se situace nezmění budou některé teplárny a dřevozpracující podniky muset zdražit své produkty.
Dřevní štěpka je odpad ze zpracování dřeva na pilách stejně jako piliny. Vzhledem k jejímu původu je zařazena mezi obnovitelné zdroje, jejichž podíl na výrobě elektřiny má v Česku dosáhnout osmi procent v roce 2010. Výkupní cena elektřiny se pohybuje okolo koruny. Ovšem kilowatt elektřiny z biomasy se letos vykupuje za 2,50 koruny.
Cena štěpky se zatím pohybuje mezi 1100 až 1400 korunami za tunu. Elektrárnám se však vyplatí nabídnout za tunu i 1800 korun.
Tomu ovšem nemohou konkurovat další odběratelé suroviny - některé teplárny, dřevařské firmy vyrábějící dřevotřísku a lamina a cihlářské společnosti vyrábějící například Porotherm.
Teplárnu spalující štěpku má například Bystřice pod Pernštejnem. Starosta Josef Novotný říká: \"Pokud elektrárny začnou příští rok skutečně masivně využívat štěpku, budeme muset zdražit teplo a navíc budeme mít problém se splácením úvěrů.\" Rekonstrukce bystřické teplárny na spalování biomasy přitom stála 140 miliónů korun. Teplárna může zpracovávat pouze štěpku a řepkovou slámu, které však může být ve spalovaném objemu maximálně 30 procent. Podobných komunálních zařízení je přitom v republice 90.
Zvýšení ceny štěpky ovlivní také tuzemské výrobce dřevotřískových desek. \"Dnes ke štěpce dokupujeme okolo 22 procent normálního dřeva. Po nástupu elektráren ho budeme muset dokupovat až 35 procent,\" říká ředitel firmy Kronos pan Jan Rudolf. \"To se samozřejmě projeví na ceně našich výrobků,\" dodává jeho obchodní ředitel Radim Černín. Podle Černína takový krok ovlivní nábytkářské firmy, které již dnes jsou pod velkým konkurenčním tlakem polských výrobců.
Zvýšená poptávka i cena štěpky může dokonce ovlivnit i papírenské provozy, které s ní také pracují.
ČEZ chce v roce 2004 spálit společně s uhlím v Elektrárně Tisová 30 000 tun štěpky. Celkem se má v rámci skupiny ČEZ příští rok spotřebovat 130 000 tun této suroviny. Z dalších energetických firem například Plzeňská teplárenská, která vyrábí také elektřinu, chce v roce 2004 spotřebovat 50 000 tun štěpky. ČEZ by však chtěl v následujících letech množství spalované štěpky zhruba zdvacetinásobit.
Podle tradičních odběratelů štěpky by zatím bylo řešením, aby se elektrárny zaměřily na takzvanou zelenou štěpku, což jsou zbytky po těžbě dřeva v lesích. O tu je celkově malý zájem, neboť je její svoz a úprava jsou drahé. Zde by elektrárny mohly účelně využít přínos dotované ceny.

Příklady spalování biomasy v ČR v roce 2003
Elektrárna Hodonín (ČEZ) až 4500 tun
Elektrárna Poříčí2 (ČEZ) až 3200 tun
Plzeňská teplárenská až 5000 tun

Předpoklad pro rok 2004
ČEZ celkem 130 000 tun
Plzeňská teplárenská 50 000
odhad množství zelené štěpky 2 112 000 tun

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů