Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Brno Na 1200 lidí si jako vánoční ozdobu svých bytů vybralo sazenice jedle bělokoré, které občanům nabízeli brněnští ekologové jako živé stromky. \"Zájem je stejný jako loni, takže s akcí jsme spokojeni. Musíme ale přiznat, že nám ještě 300 stromků zbylo,\"řekla Marie Kotyzová z Českého svazu ochránců přírody. Ekologové prodávali živé jedličky v Brně čtvrtým rokem. V uplynulých letech byl vždy zájem veřejnosti tak velký, že na všechny zájemce se sazenice nedostaly. Letos si proto ochranáři zajistili k prodeji rekordních 1500 mladých stromků.

RECYKLOVANÝ PAPÍR PODRAŽÍ
Od ledna přestane být recyklovaný papír spolu s dalšími ekologickými výrobky zvýhodněn nižší, pětiprocentní sazbou DPH a bude se na něj vztahoval základní, dvaadvacetiprocentní sazba. Důvodem je vstup země do Evropské unie. Podle výrobců a prodejců papírů nastanou pro recyklované výrobky těžké časy. Až na drobné výjimky byla drtivá většina recyklovaných kancelářských papírů prodávána státním institucím. Nikoli kvůli jejich ekologickému myšlení, nýbrž kvůli nižší DPH. Po změně sazby odběr recyklovaného papíru prudce poklesne. Vloni se podle Svazu průmyslu papíru a celulózy spotřebovalo v zemi více než milión tun papíru, z toho asi 36 procent recyklovaného. Ekologické sdružení Arnika chystá po Novém roce akce, aby používání recyklovaného papíru podpořilo

Nadále zamořené zůstává okolí prasklého vrtu, z něhož v jihozápadní Číně minulý týden unikaly zemní plyn a sirovodík. Neštěstí si vyžádalo 198 mrtvých, stovky zraněných a z oblasti bylo evakuováno přes 40 000 obyvatel.

V USA BYL ODHALEN PRVNÍ PŘÍPAD BSE
Obchodování s americkým hovězím masem prakticky ustalo. Trh tak reagoval na oznámení, že úřady ve Spojených státech zaznamenaly první případ výskytu nemoci šílených krav v zemi. Mezi státy, které už vydaly zákaz na dovoz amerického hovězího, jsou Japonsko, Mexiko či Jižní Korea. Podobná opatření zavedly i Čína, Rusko, Malajsie, Singapur i několik latinskoamerických států; dovoz pozastavila i Austrálie. Částečné omezení zavedla Kanada. Česká republika žádné hovězí z USA nedováží. Potvrzení prvního případu BSE v zemi bude mít pravděpodobně vážný vliv na americký trh s hovězím, který ročně dosahuje asi 27 miliard dolarů.

KONCEM ROKU VYPRŠÍ MÍROVÁ KLAUZULE WTO O ZEMĚDĚLSTVÍ
S koncem roku vyprší platnost mírové klauzule, která chrání zemědělské subvence v zemích Světové obchodní organizace (WTO) před napadáním za nelegálnost. Některé rozvojové země se již připravují na podání prvních stížností proti zemědělským podporám v bohatých státech. Hrozba sporů o miliardy dolarů se tak nyní začíná vznášet nad subvencemi na produkci cukru, bavlny, sóji a dalších významných mezinárodně obchodovaných zemědělských komodit. Klauzule, podle níž země WTO nebudou podávat stížnosti na zemědělské subvence jiných členů, byla přijata na žádost EU a USA v předchozím Uruguayském kole jednání a platí od vzniku WTO v roce 1995. Většina zemědělských podpor by totiž byla podle všeobecných pravidel WTO ilegální.

NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA BUDE ŘÍDIT ALOIS PAVLÍČKO
Národní park Šumava bude od Nového roku řídit bývalý zmocněnec ministra pro soustavu Natura 2000 Alois Pavlíčko. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek od něj chce, aby změnil metody hospodaření na Šumavě. S jeho výběrem je spokojeno Hnutí Duha, které kritizovalo kácení kůrovcem napadených smrků na Šumavě. Pavlíčkovi je 42 let, je členem Společnosti pro ochranu motýlů a podílí se na mapování šumavské květeny. Do výběrového řízení na ředitele Národního parku Šumava se přihlásilo třináct uchazečů.

Skaštice Do zkušebního provozu byla v těchto dnech uvedena nová čistírna odpadních vod ve Skašticích na Kroměřížsku. Obec se tohoto ekologicky významného zařízení dočkala po čtrnácti letech příprav a také šetření. Čistírna je v tomto místě důležitá mimo jiné i proto, že sama obec Skaštice leží ve druhém ochranném pásmu zdrojů pitné vody. Celá stavba a zařízení čističky stálo třináct milionů korun. Nevelká obec somezeným rozpočtem získala od Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši 7,5 milionu korun, státní fond poskytl navíc ještě půjčku 2,5 milionu korun se zvýhodněnou úrokovou sazbou. Chybějící tři miliony korun dodala sama obec ze svého rozpočtu. Jak uvedl starosta Richard Novák, díky dobrému hospodaření minulého zastupitelstva a starosty si obec nemusela brát úvěr. S ohledem na vysoké náklady se projekt připravoval a potřebné peníze šetřily už od roku 1989. Stavba čistírny začala loni na podzim a skončila letos v říjnu. Po ročním zkušebním provozu a vyhodnocení jeho výsledků bude stavba předána do trvalého užívání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů