Úterý, 23. dubna 2024

Atomové reaktory a bourání vesnic do kabinetu

Atomové reaktory a bourání vesnic do kabinetu

Kontroverzní návrh ministra průmyslu a obchodu obnovit bourání severočeských obcí kvůli uhelným dolům, postavit dva nové atomové reaktory a pokračovat ve vysokém příspěvku českého průmyslu ke globálním změnám podnebí bude ve středu (7.1.) projednávat vláda.

Ministr životního prostředí předložil svůj návrh energetické koncepce. Jeho řešení zajistí dostatek energie pro průmysl i domácnosti, vytvoří více pracovních míst, lépe sníží znečištění a přitom nevyžaduje bourání obcí ani zvyšování výroby radioaktivních odpadů. Ve srovnání s návrhem Milana Urbana zhorší závislost české ekonomiky na dovozu paliv a energie o pouhý jeden procentní bod.

Že toto řešení je proveditelné a navíc výhodnější, spočítal ekonomický model vybraný MPO, na základě podkladů MPO a provozovaný konzultační společností zvolenou MPO. 

Globální změny podnebí

Česká republika způsobuje nejvyšší exhalace oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn podnebí, na obyvatele ze všech 25 států rozšířené Evropské unie. Vinou orientace na uhlí se mezi rekordmany udržíme také při schválení Urbanovy koncepce. Ministr průmyslu a obchodu počítá s tím, že by české znečištění v roce 2030, dvacet let po termínu Kjótského protokolu, odpovídalo stavu v patnácti zemích dosavadní EU dnes – tedy před splněním této smlouvy.

Uhelné doly a bourání obcí

Urbanův návrh energetické koncepce za prvé požaduje zrušit limity těžby, které od roku 1991 chrání severočeské obce před postupem uhelných dolů. Za druhé počítá s využitím uhlí pod vesnicemi Horní Jiřetín a Černice na Mostecku, takže bez jejich bourání nelze koncepci uskutečnit.

Atomové reaktory

Milan Urban navrhuje stavět dva nové atomové reaktory, pravděpodobně v Temelíně. Záměr se v regionu setkal s ostrým odporem. Zvýší se tak výroba vysoce radioaktivních odpadů o desítky tun ročně. Přitom všechny obce, které stát vytipoval pro takzvané trvalé úložiště odpadů, tento projekt odmítly.

Ambrozkovo (lepší) řešení

Ministr životního prostředí svůj návrh postavil na kombinaci zvyšování energetické efektivnosti českého průmyslu, která je nyní velmi špatná, využití čistějšího zemního plynu namísto uhlí a rozvoje čistých takzvaných obnovitelných zdrojů.

Petr Holub z Hnutí DUHA řekl:

\"Ambrozkova varianta je čistější, obejde se bez bourání vesnic kvůli uhelným dolům i bez nových atomových reaktorů, vytvoří více pracovních míst, vyrobí dost energie pro naše domovy i průmysl, lépe využívá moderních technologií a zajistí lepší efektivnost české ekonomiky. Jsou pouze dva důvody, proč by vláda mohla dát přednost návrhu ministra průmyslu: směšný rozdíl jednoho procentního bodu v závislosti na dovozu energie a dobré obchody Mostecké uhelné společnosti.\"

Informační list Hnutí DUHA s přehledem hlavních rozdílů mezi Ambrozkovou a Urbanovou variantou energetické koncepce:

http://www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/urban_vs_ambrozek.pdf.

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, telefon 604-202470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Petr Holub, telefon 604-177711, email petr.holub@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů