Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vhodným kandidátem na českého zástupce v evropské komisi by podle místopředsedy ODS Jana Zahradila byl bývalý ministr životního prostředí a nyní člen stínové vlády občanských demokratů Bedřich Moldan. \"Je to zatím můj tip, ve čtvrtek tento návrh přednesu na grémiu ODS,\" konstatoval včera Zahradil. Dodal, že si těžko umí představit, že by vláda nominovala někoho, kdo by neměl podporu nejsilnější opoziční strany. Podle Zahradila by pro ODS byl nepřijatelný exministr financí Pavel Mertlík, o jehož nominaci uvažuje ČSSD.

Lidé, kteří budou chtít v Olomouci pokácet dřeviny, které rostou mimo les, musí od 1. ledna podat žádost na odbor životního prostředí (OŽP) magistrátu i v případě, že stromy rostou na území města, které je součástí Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Jedná se o městské části Černovír a Chomoutov. Právo o tom informoval vedoucí OŽP Petr Loyka. Žádosti o kácení dřevin přijímá magistrát v úřední dny, a to buďto v budově na Horním náměstí, nebo na třídě Kosmonautů.

Pokuty v řádech statisíců korun mají zaplatit organizátoři obří technoparty CzechTek, na kterou vloni na přelomu července a srpna přijelo do osady Ledkov u Kopidlna na Jičínsku okolo 40 tisíc příznivců taneční hudby. Za překročení povolené hladiny hluku uložili hygienici firmě Primano pokutu 400 tisíc korun, Česká inspekce životního prostředí požaduje po společnosti 250 tisíc korun.
\"Firma se proti pokutě odvolala, ale Ministerstvo zdravotnictví odvolání zamítlo, protože přišlo po termínu a navíc naše výtky byly oprávněné,\" řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.
Hygienici v průběhu akce naměřili překročení povolených hladin hluku, nařízení o zákazu akce se však organizátorům nepodařilo předat. Královéhradeckému oblastnímu inspektorátu České inspekce životního prostředí se zase nelíbilo údajné porušení zákona o odpadech.
Nikoho z firmy Primano se agentuře ČTK nepodařilo zastihnout. Firma však v odvolání proti rozhodnutí hygieniků uvedla, že nebyla organizátorem akce a že se jedná o podvod.

SENÁTOŘI: OBCE MAJÍ MÍT PRÁVO VETOVAT STAVBU JADERNÝCH ZAŘÍZENÍ
Senátoři chtějí, aby obce mohly vetovat budování jaderných zařízení na svých územích už v přípravné fázi. Aktuálně tak chtějí pomoc šesti obcím, které byly vytypovány pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ačkoli stát počítá se stavbou až za 40 let, předběžné průzkumy vybraných lokalit už nyní omezují podle starostů rozvoj obcí. Ani jedna z vybraných obcí na svém území úložiště nechce, v poslední době se proto spojily a pořádají protesty. Právo veta má přinést novela atomového zákona, kterou představila senátorka Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí), členka rady Správy úložišť radioaktivních odpadů. Podobný návrh senátoři už loni vložili do vládní novely, poslanci jim ale nevyhověli.

Producenti emisí do vod, půdy a ovzduší v listopadu zjistili, že od Nového roku budou muset vyhovět požadavkům nařízení vlády o integrovaném registru znečišťování, jež bylo publikováno v částce 123. Pokud tzv. uživatel určité znečišťující látky nakládá s jejím alespoň prahovým množstvím, musí toto množství spolu s dalšími údaji ohlásit Ministerstvu životního prostředí. Ohlášení přitom provede po internetu a také písemně. Seznamy ohlašovacích údajů a znečišťujících látek jsou uvedeny v přílohách tohoto nařízení.

Výzvami a šancemi, které představuje rozšířená Evropská unie v oblasti zemědělství a životního prostředí pro farmáře i pro spotřebitele, se bude zabývat seminář pořádaný 19. ledna v Berlíně. Přednášet na něm bude řada činitelů z generálních ředitelství Evropské komise, z Evropského parlamentu či spotřebitelských organizací. Program na http://www.euractiv.com/ cgi-bin/cgint.exe/945271-339?11&1011 =agenda.

Rakousku se nelíbí, že mu Evropská komise a Evropský parlament zabránily, aby pokračovalo v omezování průjezdu kamionů, a nechce se jejich verdiktem řídit. Místo uvolnění pravidel, která rozdělovala kamiony podle jejich dopadu na životní prostředí a přidělovala jim tzv. ekobody, chce Vídeň zavést nové vyšší mýtné pro kamiony, které by více zohlednilo dopady silniční přepravy na životní prostředí a stav silnic. Mezi 7. a 10. lednem hodlají rakouské úřady zahájit zostřené technické kontroly projíždějících vozů, které se soustředí na stav brzd, pneumatik a dodržování doby strávené řidiči za volantem. Vídeň neočekává, že by se Komise proti rakouskému postupu ohradila. Brusel se nechal slyšet, že zasáhne, \"jen když bude muset\".

Unie zahájila ekologickou daňovou reformu. Do cen uhlí, elektřiny nebo benzínu se má kromě běžných daní promítnout i to, že se jejich spotřebou ničí životní prostředí. Nové daně mají přimět firmy i občany k šetrnějšímu využívání energií.
Česká vláda chce, aby novou daň na některé suroviny mohla odložit až do roku 2008. Jestli se jí ale nepodaří odklad vyjednat, bude kabinet nucen novou ekologickou daň zavést už od letošního května.

Největší tuzemská cukrovarnická firma, Cukrovary TTD, bude letos investovat 400 miliónů do rozšíření výroby a ekologických projektů v cukrovaru Dobrovice. Dalších 50 miliónů bude investovat do zvýšení kapacity cukrovaru v Českém Meziříčí. Chystaná investice do úpravy dobrovického cukrovaru zvýší jeho denní kapacitu ze současných 7500 tun řepy na 10 500 tun. Zároveň v cukrovaru České Meziříčí chystá společnost investovat 40 miliónů korun do zvýšení kapacity ze současných 4500 na 5000 tun řepy.

Pardubice - Fotografie přírody z celého Pardubického kraje jsou od včerejška k vidění v prostorách Hronovické scény.
\"Vystavené snímky odhalují malebná zákoutí a nabízejí pohledy, které našemu zraku leckdy unikají. Jsem rád, že Pardubický kraj mohl vznik některých fotografií podpořit,\" řekl krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Petr Šilar. Nádheru krajiny i zvířat návštěvníkům na svých snímcích ukazuje ochránce přírody a fotograf František Bárta a Zuzana Růžičková. Výstava v Hronovické scéně potrvá do konce ledna.

Lazce/H.Týn - U příležitosti 10. výročí zahájení provozu skládky a recyklačního střediska v Lazcích pořádá v pátek 16. ledna předsednictvo Účelového sdružení obcí pro odpadové hospodářství Lazce a Lazce - GIS spol.s.r.o. prohlídku areálu a slavnostní schůzi Sdružení obcí Lazce.
Areál bude otevřen od 10 hodin. Prohlédnout si budete moci také recyklační středisko (dočasný sklad nebezpečných odpadů). V 11 hodin začíná v sále hotelu Šumava v H. Týně slavnostní schůze.

Praha - Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) by měla v letošním roce hospodařit s rozpočtem přes 90 milionů korun.
\"Na rok 2004 je plánován rozpočet 94 milionů korun, přičemž pokrývá provoz současných úložišť. Další pokračování prací na přípravě hlubinného úložiště a značná část prostředků je určena na výzkum a vývoj,\" upřesnil ředitel správy Vítězslav Duda.
V loňském roce SÚRAO hospodařila s rozpočtem 89,2 milionu korun, o rok dříve to bylo 76,5 milionu. Posláním SÚRAO je zajišťovat bezpečné ukládání radioaktivních odpadů dosud vyprodukovaných i budoucích v souladu s požadavky na jadernou bezpečnost a ochranu člověka i životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů