Středa, 24. dubna 2024

Ekologie jako součást života

Ekologie jako součást života

Dvůr Králové - O tom, že ekologie by měla být součástí našeho každodenního života, přesvědčuje již řadu let žáky Základní školy R. A. Dvorského učitelka Marta Černíková.
Její práci ocenil hejtman Pavel Bradík udělením ocenění Za dlouholeté úsilí a dosažené výsledky při začleňování ekologické výchovy do výuky. Skrývá se za ním řada úspěšných projektů, které přesáhly i hranice naší země. V paměti mnohých je například měření ozónu, jehož výsledky přes internet posílali žáci školy do USA nebo pěstování tabáku pro monitorování kyselých dešťů. Díky aktivitám Marty Černíkové spolupracuje škola s Krkonošským národním parkem, ekologickým centrem Sever nebo organizací Tereza. Jak ale sama učitelka Černíková říká, jejím cílem je naučit děti, aby poznaly, že ekologie musí patřit k životu nás všech. A to se jí, podle slov zástupkyně ředitelky Aleny Duškové daří. Pro letošní rok tu mají například projekt Les ve škole, škola v lese, jehož je Černíková koordinátorkou. \"Každá z tříd si připraví na jeden měsíc akci pro ostatní děti. S velkým ohlasem se například setkala akce, při které si soutěž pro žáky národních tříd kompletně připravily a zajistily děti z vyšších tříd,\"vysvětlila Černíková.
Důležitou součástí práce oceněné učitelky je začleňování ekologie i do vyučovacích předmětů, aby se dostala skutečně ke všem dětem. \"Nemusí jít pouze o přírodovědu, ale například i o fyziku, chemii, výtvarnou výchovu nebo český jazyk,\" doplnila Černíková. Zájem žáků se odráží v budování ekozahrady na školním pozemku i při účasti v různých soutěžích. Dobrý pocit má Marta Černíková i z toho, když se žáci i po skončení základní docházky do školy vracejí a informují ji o svých úspěších na poli ekologie a studie přírody.

Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů