Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PLÁNOVANÉ STAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY BUDOU ODLOŽENY
Desetiletý plán státu na výstavbu pozemních komunikací se u silnic prodlouží o čtyři roky a u železnic ještě o další tři roky, řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Důvodem jsou omezené finance. Stavbu dopravní infrastruktury však zdržují také složitá příprava a časté obstrukce ekologických aktivistů. Plán, podle kterého chtěl stát do deseti let postavit a zmodernizovat 2000 kilometrů silnic a dálnic a dalších 1000 km tranzitních železničních koridorů, schválila vláda v roce 1999. Nyní je zhruba v první třetině jeho realizace. Stavby na železnici by tak měly skončit zhruba v roce 2017 a některé velké železniční uzly, jako je Praha a Brno, chce stát dokončit v roce 2020.

OZDRAVENÍ LESŮ PŘINESE VÝSADBA LISTNATÝCH STROMŮ
V českých horách by se mělo vysazovat více listnatých stromů. To je závěr zprávy Ministerstev zemědělství a životního prostředí, jejímž cílem je zastavit chřadnutí lesů. Lesy chřadnou, přestože elektrárny, chemičky a další továrny vypouštějí do ovzduší zhruba desetinu oxidu siřičitého než v polovině osmdesátých let. Hlavním důvodem onemocnění lesů je špatný stav lesní půdy. Listnaté stromy mohou samy pomoci regenerovat půdní prostředí. Ministerstvo ŽP počítá s tím, že nákup vhodných sazenic, jejich výsadbu a ochranu bude dotovat Státní fond životního prostředí. Ministerstvo už upravilo zásady pro poskytování dotací tak, aby státní peníze na výsadbu listnáčů mohli využívat vlastníci lesních pozemků až do výše 80 procent jejich nákladů

WHO POTVRDILA SMRT TŘÍ LIDÍ VE VIETNAMU NA PTAČÍ CHŘIPKU
Tři lidé zemřeli ve Vietnamu na ptačí chřipku, která se na drůbežích farmách v zemi šíří od poloviny prosince. Potvrdila to Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě výsledků laboratorních testů. Do Vietnamu zamířili experti WHO a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), aby místním zdravotníkům a chovatelům pomohli v boji proti dalšímu šíření vysoce nakažlivého viru, jehož mutace je velmi nebezpečná pro člověka.

Do čtyř let by měla být chemická továrna Spolana Neratovice zbavena dioxinů. Těmito prudce jedovatými látkami jsou zamořeny dvě tamní budovy. Do roku 2008 má továrnu od dioxinů vyčistit firma Sita Bohemia, která si v pilotním projektu nyní vyzkoušela, že je její metoda, kterou Neratovicím nabízí, účinná. Sanaci dioxinů, která má stát 2,7 miliardy korun, zaplatí Fond národního majetku.

Česká inspekce životního prostředí udělí pokutu Českým radiokomunikacím (ČRa), z jejichž vysílače na Pradědu v Jeseníkách unikla loni v říjnu nafta a kontaminovala zeminu. Výši sankce zatím inspekce nezveřejnila.  Podle dřívějších vyjádření pracovníků inspekce hrozí ČRa ve vodoprávním řízení pokuta od 5000 do pěti milionů korun.

Představitelé Plzeňského kraje žádají vládu a parlament o nový přístup k hlubinným úložištím jaderného odpadu. Požadují například změnu zákonů tak, aby obce a města mohly rovnoprávně spolurozhodovat o stavbách na svém území. Radní totiž tvrdí, že pokud se stavbou úložiště nesouhlasí místní lidé, nemůže jim být nuceno.  Krajští radní také žádají centrální orgány, aby se pozastavila realizace koncepce nakládání s radioaktivním odpadem, zejména část týkající se hlubinného úložiště. Kraj požaduje intenzivnější výzkum dalšího mírového využití jaderného odpadu a hledání řešení problematiky jaderných odpadů v celé EU.

Na území města Pardubic bylo v loňském roce sesbíráno téměř 186 tun nebezpečného odpadu, jeho množství tak o 30 tun překročilo stav z roku 2002. Na svoz a likvidaci odpadu město vynaložilo více než jeden milion korun. Nejvíce se sebralo starých lednic, a to téměř 70 tun. Druhé místo patřilo starým televizorům a počítačovým monitorům (59,5 tuny) a třetí barvám, lepidlům a pryskyřicím (39,9 tuny). Ve větší míře lidé vyhazovali též olověné akumulátory, oleje a tuky, rozpouštědla, kyseliny, nepoužité léky či pesticidy a spreje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů