Pátek, 29. března 2024

Špidla opět otevřel loterii o dva atomové reaktory

Špidla opět otevřel loterii o dva atomové reaktory

Diskusi o nové jaderné elektrárně v severomoravských Blahutovicích opět otevřel předseda vlády, když dnes ve zpravodajství České televize popřel plány na stavbu dvou dalších atomových reaktorů v Temelíně.

Vladimír Špidla pro ČT řekl, že \"v žádné koncepci\" není plánováno rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Ovšem Státní energetická koncepce navržená ministrem průmyslu a obchodu, o které kabinet před necelými dvěma týdny začal diskutovat, výslovně počítá se stavbou dvou dalších jaderných bloků po 660 megawattech instalovaného výkonu. MPO nedávno otevřelo možnost stavby úplně nové elektrárny v Blahutovicích mezi Novým Jičínem a Hranicemi na Moravě. Po protestech okolních obcí ji ovšem stáhlo. Víceméně za samozřejmost se poté považovalo jejich umístění v Temelíně. Premiérovo prohlášení opět dává zelenou blahutovické variantě.

Informační list Hnutí DUHA s přehledem hlavních rozdílů mezi Urbanovou variantou energetické koncepce a návrhem ministra životního prostředí:

www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/urban_vs_ambrozek.pdf

Petr Holub z Hnutí DUHA řekl:

\"Ministerstvo průmyslu a obchodu do detailu naplánovalo, jaké reaktory by chtělo stavět, ale podle všeho má vláda pěkný zmatek v představách, kde by vlastně případně stály. Pokud protestují obce kolem Blahutovic, má se stavět v Temelíně, když se ozve nesouhlas s novými reaktory v Temelíně, najednou tato varianta zase padá. Přitom další atomové reaktory jsou úplně zbytečné. Ministr životního prostředí ve své variantě energetické koncepce doložil, že lze zajistit dostatek energie pro český průmysl a domácnosti i úspěšněji snižovat znečištění bez nových reaktorů a rozšiřování uhelných dolů.\"

Kontakt:

Petr Holub, telefon 604-177711, email petr.holub@hnutiduha.cz

Vojtěch Kotecký, telefon 604-202470, 222-514-759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů