Čtvrtek, 28. března 2024

Jestli projde Kužvart

Jestli projde Kužvart
Jakmile premiér Vladimír Špidla pasoval Miloše Kužvarta na možného zástupce Česka v Evropské komisi, napříč stranami včetně části sociální demokracie to otráveně zašumělo. Špidla je nicméně ochoten dát o exministrovi životního prostředí hlasovat ve vládě, kde má ČSSD personální převahu. Bitva o Kužvarta začne už toto úterý při setkání koaličních šéfů.

Co by Česku slušelo

Lidovci schválili ještě před Vánoci jako svůj tip na českého eurokomisaře soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Ivanu Janů a unionisté oznámili, že s vlastním kandidátem zatím počkají. ČSSD se vyslovila minulý týden. Médii do té doby létala celá řada jmen, Miloš Kužvart ale mezi nimi nebyl. Špidla později připustil, že oslovil nejdříve exministra financí Pavla Mertlíka a bývalou ministryni kontroly Květoslavu Kořínkovou, oba dva však nabídku odmítli. Třetí v pořadí, Kužvart, ji přijal. \"Je to kompetentní člověk a ministerský post zastával se ctí,\" řekl ke stranické volbě Špidla. \"Chtěl jsem, aby to byl někdo s ministerskou zkušeností, protože komisaři řídí rezorty podobné ministerstvům.\"
Dvě menší vládní strany zpochybňovaly především Kužvartovu autoritu mezi zdejšími politiky či jeho renomé v zahraničí. \"Všechna důležitá koaliční rozhodnutí napadal a to nás znervózňuje,\" řekl šéf Unie svobody Petr Mareš. Podle strany by byl lepším kandidátem Pavel Telička či Alexandr Vondra. Předseda lidovců Miroslav Kalousek je zase přesvědčen, že by \"Česku slušelo, kdyby ho v Evropské komisi zastupovala žena s mezinárodní zkušeností než muž, který takové zkušenosti nemá.\" Proto je podle Kalouska soudkyně Janů lepším kandidátem než Kužvart. Exministr nicméně splňuje dosavadní \"neprůstřelnou podmínku\" lidovců a sice, aby první český eurokomisař nebyl členem KSČ po roce 1968.

Když se barvy otočí

Mezinárodní renomé se po eurokomisaři nevyžaduje. Jednotlivé lidi do - dnes dvacetičlenné - Komise vybírají vlády členských států společně s předsedou EK a jejich předpoklady pro tuto funkci nejsou pevně stanoveny. Velmi často jde o politiky s bohatou exekutivní zkušeností, jejichž domácí kariéra je momentálně v útlumu, respektované akademiky, ale také stranické \"potížisty\", které je potřeba někam důstojně umístit. \"Měl by to být hlavně člověk, který věří evropskému projektu, protože Komise je do značné míry tahounem integrace,\" popisuje obecné parametry člen EK odpovědný za rozšíření Günter Verheugen. \"Pak je důležité, aby měl manažerské schopnosti, protože bude řídit úřad čítající i přes tisíc lidí, a uměl se prosadit.\"
Miloš Kužvart si v tomto směru věří (\"Řídil jsem rezort s téměř 3500 zaměstnanci a jako člen menšinové vlády jsem v parlamentu uspěl se 14 zcela novými zákony.\"), jeho kritici ale právě zde vidí slabinu. \"Používá silná slova - třeba když říkal, že dálnici přes České středohoří rozhodně nepovolí -, ale neumí si získat dostatek spojenců, aby je dovedl do praxe,\" říká na Kužvartovu adresu Vojtěch Kotecký z hnutí Duha a dodává: \"Navíc je to člověk, jehož politiku často ovlivňují osobní motivy: proti zákonu o chráněných lokalitách Natura 2000 zvedl ruku proto, aby se pomstil Ambrozkovi za to, že ministrem není on sám.\" (Tento zákon neprošel v listopadu o jeden hlas. Miloš Kužvart hlasoval proti, tisku ale odmítl vysvětlit své pohnutky.)
Nepsanou, ale nutnou podmínkou pro práci komisaře je znalost cizích jazyků. A jak je na tom Kužvart po této stránce? \"Hovořím zcela plynně anglicky a domluvím se německy.\" Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová, která byla s Kužvartem mnohokrát v kontaktu, dodává, že spolu často mluvili na různá témata bez tlumočníka - anglicky - a \"bylo to bez problémů\".
Stejná komisařka pak upozorňuje na jednu důležitou věc: člen Komise by se neměl chovat jako hlásná trouba svého domovského státu: \"Nejen že to smlouva EU zakazuje, protože Komise je strážkyní společného díla, ale takový člověk brzy ztratí mezi kolegy respekt.\" Komisaři podle ní zcela běžně hlasují proti zájmům vlád svých zemí (Margot Wallströmová například zvedla ruku pro zákaz chystané fúze švédských firem Volvo a Scania, aby chránila pravidla vnitřního trhu). S vládními politiky jsou však v neustálém kontaktu. \"Komisař by proto měl mít respekt u vlády, ale také u opozice. Jeho mandát je na pět let, takže si v Bruselu prožije domácí volby, a politické barvy se mohou otočit,\" dodává švédská komisařka.

Vítej, Bulharsko

Ať už se Špidlova vláda shodne na Kužvartovi či jiném kandidátovi, musí s jeho a dalšími nominacemi z nových zemí souhlasit předseda Komise, jímž je nyní Romano Prodi, a také evropští poslanci, kteří si všechny adepty pozvou na takzvané slyšení. \"Zeptáme se kandidátů na cokoli: jejich vzdělání, ambice, politickou orientaci, vizi dalšího vývoje Unie, ale také můžeme zjišťovat faktické znalosti o EU. Hovořit mohou v mateřštině, ale větší pozornost si získají, když budou mluvit anglicky, francouzsky nebo německy,\" popisuje šéf nejsilnější frakce v unijním parlamentu, Evropské lidové strany, Hans-Gert Pöttering.
Tohle všechno proběhne ještě předtím, než se Unie prvního května rozšíří. Tímto dnem se pak z českého zájemce o evropské křeslo stane na půl roku komisař bez portfeje. Rozdělení rezortů se provede až s nástupem nové řádné Komise
v listopadu. (Česku by vzhledem k velikosti země mohla připadnout oblast regionálních fondů, rozvojové pomoci nebo vědy a výzkumu.) Už ve zmíněné zaučovací fázi však budou mít i noví komisaři plné hlasovací právo a budou tak moci například ovlivnit další postup při předvstupních rozhovorech s Bulharskem a Rumunskem anebo zasáhnout do připravovaných evropských zákonů. V Bruselu by mohli zůstat až do roku 2009, ale jen pokud o ně bude zájem. Rozhodne o tom také názor příštího předsedy Komise.

Kateřina Šafaříková
Zdroj: Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů