Pátek, 29. března 2024

Větrné elektrárny do Krupky nesmí

Větrné elektrárny do Krupky nesmí

Krupka - Město Krupka na Teplicku odmítlo na svém území povolit stavbu větrných elektráren.
Zastupitelé schválili změnu územní dokumentace tak, aby se větrníky nad městem v budoucnu nemohly roztočit.
\"Vysoké stožáry by svým vzhledem a charakterem provozu narušily jedinečný rekreační a ochranný ráz Krušných hor, a to nedopustíme,\" řekl včera starosta města Milan Puchar.
Krupka se postavila svým záporným stanoviskem zatím jako jedna z mála krušnohorských vsí či měst rezolutně proti stavbě. Jasné pro naopak už řekli zastupitelé obcí Hora Svatého Šebestiána, Blatno a Kalek na Chomutovsku. Za smlouvu se společností Czech Venti, která zde postaví do tří let 180 větrných elektráren, získají jednorázově celkem 38,5 milionu korun. Dalších 1,25 milionu až 3,75 milionu bude činit roční příjem z provozu elektráren.
Peníze nás nepřesvědčily, uvedl Puchar. Podle něj a dalších zastupitelů města je důležitější dlouhodobě chránit krajinu než mít okamžitě v kase peníze. Změna územního plánu města se týká obcí Fojtovice, Mohelnice, Horní Krupka a Habartice, které pod Krupku správně spadají.

S rozhodnutím zastupitelů souhlasí obyvatelé města a především místní zemědělci. \"Měli jsme podobně jako naši kolegové z Mostecka velkou obavu o půdu, nyní víme, že nadále můžeme tento prostor hospodářsky využívat,\" řekl farmář, který má nad městem zhruba stočlenné stádo hovězího dobytka.
Na problémy se skupováním půdy v pohraničí upozornili před nedávnem čeští a saští zemědělci. Na německé straně hranic už tyto energetické zdroje fungují delší dobu. Jejich výstavbu umožnila legislativa, výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je státem dotována.
Zemědělci, kteří přišli o půdu, byli sice odškodněni, ale podle členky agrární komory v německém Annabergu v relativně nízké úrovni. \"Výroba elektřiny z větru navíc zažívá boom, takže problémy s obděláváním půdy v horských oblastech se prohlubují,\" řekla.
Stavět větrné elektrárny chce v Krušných horách společnost Czech Venti. Pro obce v jejich okolí má připraveno celkem 100 milionů korun. Náklady na vybudování větrného parku, jehož součástí bude pět větrných farem s celkovým instalovaným výkonem 320 megawattů, dosáhnou 12 miliard korun. Návratnost investice firma vypočítala na 11 let.
Společně s elektrárnami chce Czech Venti postavit v zóně Nové Spořice na Chomutovsku výrobní halu, kde se budou montovat ocelové tubusy věží elektráren. Při investici 108 milionů korun firma zřejmě zaměstná až 70 lidí.

Zdroj: Ústecký kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů