Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ENERGETICKÁ KONCEPCE POČÍTÁ S HNĚDÝM UHLÍM
Návrh státní energetické koncepce z dílny ministerstva průmyslu a obchodu počítá podle šéfa resortu Milana Urbana s hnědým uhlím jako s důležitým surovinovým zdrojem. Vzhledem k ukončení životnosti tepelných elektráren v letech 2008 až 2015 je tedy i předpoklad budování nových kapacit pro výrobu elektřiny právě z hnědého uhlí. O případném uvolnění těžebních limitů by podle Urbana neměl rozhodovat stát. Limity stanovené začátkem 90. let označil za nikoli ekologické, ale politické rozhodnutí. O energetické koncepci by vláda měla jednat v únoru, začátkem měsíce by měla rozhodnout i o vítězích tendrů na odkoupení státního podílu v Severočeských dolech a Sokolovské uhelné.

DALŠÍ VÝSKYT BSE HROZÍ NA SVITAVSKU
Zemědělské družstvo v Trstěnicích na Svitavsku by muselo, pokud by testy potvrdily devátý výskyt BSE v ČR, utratit až 200 kusů dobytka. Pokud nebude postižena i stáj, kde tele prošlo i odchovem, šlo by asi o 130 kusů. pro družstvo by to byla velká finanční ztráta. Ve třech farmách chová družstvo celkem 500 krav. Družstvo je sice pojištěno a určité finanční prostředky též poskytne stát, chybět však budou peníze za prodej mléka z případně utracených dojnic. Definitivní verdikt bude přitom znám ve čtvrtek. Pokud se BSE prokáže, půjde o první případ, kdy byla nemoc odhalena u uhynulého zvířete. Ukázalo, že je dobře, že se vyšetřují i uhynulé kusy.

ROK 2010 BUDE ROKEM ZISKOVÉHO PRODEJE VODÍKOVÝCH AUT
Hlavní překážkou širšího využití vodíku v dopravě jsou náklady, kdy 1 kW výkonu auta poháněného palivovými články je až třikrát dražší než srovnatelný výkon z turbodieselového motoru. Přesto společnosti General Motors a Air Products v USA odhadují, že kolem roku 2010 by se mohl prodat již první milion vozidel na vodík, a to už by byla pro výrobce zisková záležitost. S podobným časovým horizontem pracují i Japonci. EU uvažuje o náhradě zhruba 20 procent ropy alternativními palivy do roku 2020. Evropská komise finančně podporuje projekt na přípravu využití vodíku v dopravě, na kterém se podílí konsorcium průmyslových a výzkumných pracovišť.

POKUD NOVÁČCI NEPODPOŘÍ ALTERNATIVNÍ ZDROJE, MOHOU PŘIJÍT O FINANCE
Noví členové EU mohou přijít o investice ve výši přinejmenším 18 miliard eur, pokud neprosadí kvalitní legislativu a opatření na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Toto varování obsahuje studie, kterou zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi. Při splnění směrnice EU o energii z obnovitelných zdrojů může její podíl v osmi středoevropských státech stoupnout z 5,4 procenta v roce 1999 na 11 procent v roce 2010. Čistá energie z větrných elektráren, solárních kolektorů a spalování biomasy může podle studie vytvořit 40.000 až 60.000 nových pracovních míst.

ŠPIDLA: KUŽVART JE NA KOMISAŘE NEJVHODNĚJŠÍ, NEHLEDÁME NÁHRADU
I když mají koaliční i opoziční parlamentní strany vůči Miloši Kužvartovi jako kandidátovi ČSSD na evropského komisaře výhrady, sociální demokracie neuvažuje o jiném kandidátovi. Novinářům to v Brně řekl předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Jeho koaliční partneři z Unie svobody-DEU mu ale zhruba ve stejné době vzkázali, že jsou lepší kandidáti než právě Kužvart. Výhrady k němu vyjádřili už dříve i lidovci, kteří navrhují soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu a někdejší poslankyni Ivanu Janů.

Podpora ekologického zemědělství v Česku loni podle odhadu stoupla asi o 14 procent na 240 miliónů korun. Zemědělci ekologicky obhospodařovali 250 až 270 tisíc hektarů půdy proti 235 tisícům hektarů v roce předchozím. Podíl ekozemědělství se tak přiblížil šesti procentům výměry zemědělského půdního fondu České republiky, což již mírně převyšuje průměr Evropské unie, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Počet ekofarmářů se loni pohyboval mezi 750 až 800. To je opět nárůst proti roku 2002, kdy jich bylo 717. Rozvoj ekologického zemědělství a růst počtu těchto farem v posledních letech byl podle ministerstva způsoben především obnovením státních dotací.

VALAŠSKO - Vodní ptáky, kteří se rozhodli přezimovat na Valašsku, sčítali v sobotu valašskomeziříčtí ochránci přírody. Kontrola úbytku či přírůstku ptactva se tu provádí každoročně už bezmála třicet let. Letos probíhala souběžně ve 450 lokalitách České republiky. Sčítání prokázalo vysoký počet kormoránů, kteří na Bečvě v posledních letech zimují. \" Na úseku od Hustopečí směrem k Valašskému Meziříčí dlouhém asi dvanáct kilometrů jsme zahlédli i tři volavky bílé, které zimují na Valašsku snad poprvé. Objevili jsme také tupana hnědého, což je vzácný druh kachny hnízdící ve Skandinávii,\" popsal ornitolog Miroslav Dvorský z Valašského Meziříčí. Na
sledovaném úseku Bečvy podle něj zimuje i kolem tří set padesáti kusů kormoránů.
\" Objevují se tu zhruba posledních pět let. Každý z nich dokáže spořádat půl kila ryb denně. Chápeme tedy, že je tak velké hejno pro ekosystém nebezpečné,\" konstatoval. Ornitologové se tedy podle něj nebrání určité regulaci, kterou požadují rybáři.

KRKONOŠE (van) - Smlouvu o vzájemné spolupráci včera uzavřeli představitelé Správy Krkonošského národního parku a jeho polského protějšku. Slavnostnímu podpisu v polské Sklarske Porebě byl přítomen za Královéhradecký kraj člen rady Miloslav Pless.
Smlouva mezi parky je dalším vyústěním mezistátní smlouvy i spolupráci ČR a Polska z roku 1996 a smlouvy obou států o spolupráci při ochraně životního prostředí z roku 1998. Nejnovější dohoda má vytvořit příznivější podmínky pro vzájemnou koordinaci ve správě, využívání a udržitelném rozvoji obou národních parků. KRNAP loni oslavil 40 let své existence.

Pacov Městský úřad připravuje pro rok 2004 mimo jiné rekultivaci skládky se zatrubněním vodoteče pod Pacovskými strojírnami. Finanční náklady budou nemalé. Bude se na nich podílet město a Státní fond životního prostředí. Zbytek si město od fondu vypůjčí. Rozhodnutím ministra životního prostředí budou městu ze Státního fondu životního prostředí rovněž přiděleny finanční prostředky na ošetření starých cenných stromů na hřbitově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů