Pátek, 19. dubna 2024

Výroba bioetanolu v kraji zřejmě zaměstná desítky lidí

Výroba bioetanolu v kraji zřejmě zaměstná desítky lidí

Vysočina Desítky lidí na Vysočině by měly najít práci při výrobě bioetanolu. Zřejmě největší projekt v Krahulově na Třebíčsku počítá se čtyřiceti pracovníky, několik desítek dalších lidí by mělo najít uplatnění v navazujících činnostech. Asi padesát pracovníků bude mít obilný lihovar v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. O bioetanolu uvažují také menší lihovary v kraji. Z nové výroby by měly profitovat i zemědělské podniky.
Na základě směrnic Evropské unie se Česká republika zavázala vyrábět do roku 2005 dvě procenta a do roku 2010 téměř šest procent paliv z obnovitelných zdrojů.
Podle projektu, který posuzoval krajský odbor životního prostředí, by měl lihovar v Krahulově zpracovat ročně 100 tisíc tun obilí. \"Pokud bude přijata potřebná legislativa, záměr by se mohl realizovat do pěti let,\" řekl Aleš Vala, generální ředitel společnosti ADW Bio Sedlec. Podle něj se firma s 200 zaměstnanci již nyní orientuje na produkci alternativních paliv; k jejím hlavním činnostem patří výroba bionafty.
Vysoce kvalitní pitný líh a bioetanol má vyrábět lihovar v Bystřici; ročně by měl zpracovat 14 tisíc tun obilí. Na stavbu již bylo vydáno územní rozhodnutí a byla posouzena z hlediska vlivu na životní prostředí. Autoři záměru nyní jednají s německým partnerem o spoluúčasti. Výroba bioetanolu by mohla pomoci i stávajícím menším lihovarům v kraji. Podle jejich zástupců je současná výroba těžko udržitelná, protože stále klesá odbyt lihu, ale náklady na surovinu a energii rostou. Na výrobu bioetanolu se chystá například společnost Lika v Termesivech na Havlíčkobrodsku.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů