Pátek, 29. března 2024

Litoměřice přispívají na sluneční kolektory, zájem ale klesá

Litoměřice přispívají na sluneční kolektory, zájem ale klesá
Instalace zařízení na rodinný domek dosud obnášela investici za minimálně sto tisíc korun. Zvýšením DPH však stoupnou ceny stavebních prací a tím i vybudování celé soustavy.
Litoměřická radnice se stala českým průkopníkem využívání sluneční energie. Pomáhá lidem, kteří se rozhodnou pořídit si sluneční kolektory. \"Každému zájemci dáme dvacet tisíc korun na projekt a pomůžeme mu se všemi žádostmi a plány,\" uvedl místostarosta Jiří Landa. Přesto podle něj zájem o užívání solárních panelů na ohřev teplé vody mezi lidmi klesá.

Dalšímu rozvoji slunečních kolektorů brání několik překážek. Celý program vznikal v době, kdy ještě velká část obyvatel města topila tuhými palivy. Dnes jsou téměř všichni napojeni na plyn. \"A pohodlnost dělá své,\" podotýká k tomu Landa.
Dalším důvodem jsou peníze. Instalace zařízení na rodinný domek dosud obnášela investici za minimálně sto tisíc korun. Zvýšením DPH však stoupnou ceny stavebních prací a tím i vybudování celé soustavy. Problematičtější je i způsob, jakým lze žádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí.
\"Stavba již musí být kolaudovaná. Maximální částka dotace od nás pak je sto tisíc korun,\" uvedla mluvčí fondu Lucie Králová.
Platí to ale pouze v případě, že si uživatel sluneční energií zároveň přitápí. Jinak je příspěvek poloviční. Stejně tak podpora od radnice dorazí až po kolaudaci stavby.
Brzdou hromadného rozšíření slunečních panelů je i městská památková zóna, v níž je umísťování panelů problematické.
Ti, kteří již sluneční energii využívají, jsou však spokojeni. \"Nikdo nevěřil, že to bude fungovat a přitom máme horkou vodu i ve dnech, kdy vůbec nesvítí slunce,\" hodnotí své zkušenosti s kolektory Milan Prša z litoměřického azylového domu. Roční úspory se zde pohybují v řádu několika tisíc korun. Solární panely ohřívají vodu také několika dalším obecním domům, škole a hájovně.
Autorem celého projektu je Pavel Gryndler, šéf odboru životního prostředí litoměřické radnice. S plánem přišel v devadesátých letech jako s cestou ke zlepšení životního prostředí. Dnes věří, že zvyšování cen energií zájem o sluneční kolektory udrží.
\"Vyřizujeme dalších čtyřicet žádostí o dotace a jezdí k nám na zkušenou zájemci z celé republiky. Rozdané peníze se nám desetkrát vrátily. Lidé ušetřili a zkušenosti předali dál. Časem bude mít kolektory více než polovina majitelů rodinných domů,\" tvrdí Gryndler.

Jak město pomáhá

* Dotace 20 000 korun na projekt
* Pomoc s vyřízením žádostí
* Poradenství

Zdroj: http://www.spotrebitel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů