Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická daň se odkládá, unie dává republice výjimku

Ekologická daň se odkládá, unie dává republice výjimku

Ekologická daň na elektřinu, uhlí a plyn, která by tyto suroviny zdražila až o několik set korun ročně, začne s největší pravděpodobností platit až od roku 2008. Evropská komise včera vyhověla žádosti Česka o čtyřleté přechodné období. Konečné slovo ale bude mít Evropská rada, přičemž ne všechny státy jsou výjimce nakloněny.
Ministerstvo financí ale ve schválení odkladu věří.
\"To by už neměl být problém,\" míní jeho mluvčí Marek Zeman. Pokud by Praha výjimku nedostala, musela by novou daň zavést už od letošního května.
O přechodné období žádaly všechny přistupující země a rovněž i někteří současní členové.
Například Slovensko či Maďarsko mohou zavést novou daň na elektřinu až od roku 2010, už o tři roky dříve ovšem musí v těchto zemích platit poloviční ekologickou daň - na její výši se unie shodla už na podzim.
Cílem ekologických daní je promítnout do cen uhlí, elektřiny či benzínu i to, že se jejich spotřebou ničí životní prostředí, a přimět podniky a lidi k jejich šetrnějšímu využívání.
Česko přitom už zčásti požadavky unie plní, konkrétně u benzínu a nafty. Lednové zdražení pohonných hmot znamená i splnění této kapitoly evropské směrnice o ekologické dani.
Vláda ovšem při prosazování vyšší spotřební daně u benzínu a nafty na ekologickou daň nemyslela, šlo jí spíše o příjmy do státní pokladny.
V Česku nyní pracuje meziresortní komise, která připravuje scénář ekologické daňové reformy. Jejím principem není zvyšování daní, ale změna jejich struktury - takže stát nakonec vybere na daních stejně.
Například v Nizozemsku, kde s touto reformou začali už před lety, zavedli obecnou daň na paliva, současně však klesla daň z příjmů a snížily se i platby do sociálního pojištění.
\"Jedním z nástrojů je snížit odvod sociálního pojištění nebo zvýšit odpočitatelnou položku daně z příjmů,\" řekl nedávno Milan Ščasný z Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí a člen meziresortní komise.
Z předběžných výpočtů komise vyplývá, že by nižší zdanění práce mohlo snížit nezaměstnanost až o dvě procenta.
\"Odhady hovoří o tom, že v Německu či v Dánsku vznikly desetitisíce pracovních míst,\" řekl další člen komise Jan Brůha z Institutu pro ekonomickou a ekologickou politiku.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů