Pátek, 29. března 2024

Jan Beránek: „Průzkumy preferencí vítáme, ale nepřeceňujeme“

Jan Beránek: „Průzkumy preferencí vítáme, ale nepřeceňujeme“

Strana zelených podle posledních průzkumů veřejného mínění agentury TNS Factum  předstihla ve volebních preferencích Unii svobody – tu by v lednu volila 2,5 % obyvatel, kdežto Zeleným by svůj hlas dalo 2,8% voličů. Vzestupný trend dokazují i průzkumy agentury STEM, podle které by Straně zelených svůj hlas dalo nyní hlas 1,8% voličů ( 0,5 oproti prosinci).

            „Je samozřejmě příjemné vidět, že se Strana zelených začala pravidelně objevovat bok po boku vládní Unie svobody. Beru to jako potvrzení skutečnosti, že se mezi občany začíná šířit povědomí o Straně zelených jako o čerstvé nepošpiněné alternativě v české politice. Současně věřím, že u voleb budeme mít třikrát víc procent, než nám předpovídají průzkumy, a vůbec by mi nevadilo, kdyby ODS měla třikrát míň. Průzkum a skutečný výsledek jsou dva odlišné světy, takže naše vzrůstající preference vítám, ale nepřeceňuji,“ řekl předseda Strany zelených Jan Beránek.

            Strana zelených hodlá podniknout první vážný atak na pokoření pětiprocentní hranice v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Spoléhá se přitom mj. na podporu evropské strany zelených, jejíž klub je v Evropském parlamentu čtvrtý nejsilnější. „Na to, že jsme mimoparlamentní strana, nejsou 2,5 % špatný základ. Protože jako jediná strana nabídneme v nejbližších volbách nerecyklované politiky, zato spoustu témat, jímž se nikdo jiný nevěnuje, můžeme výsledek do půlky června podstatně zvednout,“ neskrývá své naděje lídr kandidátky SZ ve volbách do EP Jakub Patočka.

            Strana zelených v dubnu 2003 zvolila kompletně nové vedení v čele s bývalým předsedou Hnutí Duha Janem Beránkem a dalšími osobnostmi občanské společnosti. Od té doby se zvolna upevňuje její postavení v průzkumech preferencí. Už v listopadu 2002 v komunálních volbách v Brně získala čtyři mandáty v zastupitelstvu, když mj. porazila parlamentní Unii svobody, která se do brněnského zastupitelstva vůbec nedostala. Právě Brno bylo prvním městem, kde se nový obrodný proud ve Straně zelených prosadil.

Kontakty:

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně Strany zelených pro média, tel.: 724 321 845
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů