Pátek, 19. dubna 2024

Udržitelnou spotřebou může životní prostředí šetřit každý

Udržitelnou spotřebou může životní prostředí šetřit každý

Od ledna letošního roku začala fungovat nová webová stránka na adrese http://ekospotreba.unep.cz, jejímž hlavním tématem je udržitelná spotřeba a výroba. Stránka je dalším výsledkem pokračující spolupráce mezi ministerstvem životního prostředí a Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), respektive Českým národním komitétem UNEP.

„Minulý rok byl poměrně bohatý na události související s tímto tématem“,  říká Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP. „Byla zřízena Rada vlády pro udržitelný rozvoj a v jejím rámci začala fungovat i  Pracovní skupina  pro udržitelnou spotřebu a výrobu“, pokračuje Kašpar, který je členem této pracovní skupiny. Pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka proběhla v květnu 2003 v Průhonicích mezinárodní konference UNEP pod názvem Udržitelná spotřeba – výzva pro 21. století,  s jejímiž závěry i dokumenty se lze také seznámit prostřednictvím nové stránky.  „Udržitelná spotřeba a výroba jsou cestou, jak může prakticky každý přispět k ochraně životního prostředí. Konceptu udržitelného rozvoje se často vytýká určitá teoretičnost. Právě nově zprovozněná stránka ukazuje, že tomu tak není,“ uzavírá Jakub Kašpar.

Stránka ekospotreba.unep.cz obsahuje nejenom vysvětlení řady pojmů (včetně toho základního, tj. oč se vlastně v případě udržitelných vzorců spotřeby a výroby jedná) či odkazy na příslušné české a zahraniční dokumenty a internetové stránky, ale též informace o konkrétních možnostech, jak se udržitelným vzorcům spotřeby a výroby přiblížit. Návštěvník tu najde informace o možnostech využívání výrobků z recyklovaných materiálů, o ekologickém značení či o systémech environmentálního řízení EMS/EMAS. Lze také odeslat elektronicky dotaz, týkající se vlastního přispění k environmentálně šetrnějšímu chování. Na stránce jsou zveřejněny také výsledky svým rozsahem dosud unikátního dotazníkového šetření v institucích státní správy a samosprávy, z nichž vyplývá, jaké kroky udělaly oslovené úřady v oblasti provozu šetrnějšího k přírodě.

Další informační zdroje

Český národní komitét UNEP – http://www.unep.cz

Udržitelná spotřeba na stránkách UNEP - http://www.unep.org/themes/consumption

Rada vlády pro udržitelný rozvoj- http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=4979

Agentura pro ekologicky šetrné výrobky – http://www.ceu.cz/esv
Ekoznačení v Evropské unii – http://europa.eu.int/comm/environment/ecolabel

STEP – Síť ekologických poraden – http://www.ekoporadna.cz
Praktický rádce ekologického spotřebitele - http://www.ekospotrebitel.cz/

Zelená domácnost EkoListu po drátě - www.ekolist.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů