Pátek, 29. března 2024

Větrníky horské obce chtějí

Větrníky horské obce chtějí

Chomutov - Poslanecká kancelář Jaroslava Krákory se včera odpoledne stala místem setkání dvou zákonodárců a zástupců pěti horských obcí. Tématem jejich jednání byla výstavba větrných elektráren v Krušných horách.
Obce Blatno, Kalek a Hora Svatého Šebestiána už loni podepsali smlouvu se společností CzechVenti, která chce v horské oblasti regionu vystavět na stovku větrníků vyrábějících elektrickou energii. Na základě smluv mají být obecní rozpočty posíleny řádově o miliony korun, podle počtu větrníků. Rovněž obce Výsluní a Místo, jejichž starostové byli přítomni, tento rozsáhlý investiční záměr podporují. Na sklonku roku se ovšem objevil zádrhel v podobě iniciativy ministerstva životního prostředí. Byl vypracován návrh Chráněná ptačí oblast Natura 2000, který by výstavbu větrných elektráren ohrozil. Jednotlivé obce, jichž by se vyhlášení této chráněné oblasti dotýkalo, ovšem nikdo z ministerstva neoslovil, nikdo s nimi tento návrh nekonzultoval. Teprve na sklonku minulého roku jim byl návrh zaslán, aby se k němu vyjádřily. Tento fakt, a zejména obsah návrhu, vyvolal mezi představiteli obcí značnou nelibost. Obrátili se tedy na severočeské zákonodárce a právě včera se setkali se dvěma z nich, aby jim přednesli svá stanoviska.
\"Sešli jsme se, abychom se se starosty obcí dohodli na dalším společném postupu,\" vysvětlil účel setkání hostitel Jaroslav Krákora. \"Pro nás je zásadní jeden fakt: ty obce chějí, by tam ty elektrárny stály. Stát jim v současné době není schopen nabídnout potřebné protředky k jejich rozvoji. Tuto možnost nabízí velký investor. Máme těm lidem bránit v tom, aby si za jeho peníze usnadnily nelehký život, který na horách je?\"
Chomutovský poslanec rovněž připomněl závazek našeho státu vůči EU, že budeme vyrábět 12 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů. \"Zatím je to jedno procento. Voda ani biomasa na potřebné zvýšení nestačí, je tu vítr. Takže kromě ekonomických dopadů na region je třeba problém vnímat z hlediska širších souvislostí a nikoli takovému projektu házet klacky pod nohy.\"
Jednání se účastnil rovněž soudní znalec na aplikovanou ekologii a životní prostředí Ladislav Štýs. Ten projekt na výstavbu větrných parků v Krušných horách hodnotil z hlediska vlivů na životní prostředí. \"Počet větrníků byl oproti původnímu záměru snížen na necelou stovku, aby dopady na životní prostředí byly minimalizovány,\" prohlásil Štýs. \"Přesto konečný výsledek vyvolal desítky připomínek a nesmyslných požadavků ze strany ministerstva životního prostředí.\"
Představitelé jednotlivých obcí poté seznámili poslance se svými postoji, jež byly v podstatě totožné. Za všechny hovoří stanovisko starostky Výsluní Evy Levé, která zdůraznila, že navrhovanými ochranářskými opatřeními by došlo k zásadnímu omezení hospodářského a ekonomického rozvoje v již tak postiženém reionu. \"Výsluní je součástí mikroregionu San Sebastian, jehož založení bylo motivováno právě snahou o podporu ekonomického růstu a hospodářského zatraktivnění území,\" připomněla Levá. \"Byla proto vypracována dlouhodobá koncepce rozvoje mikroregionu. Ta si klade za cíl aktivně přispět ke snížení nezaměstnanosti v regionu, vytvářet prostor pro rozvoj malého a středního podnikání a postupně znovuosídlit horský venkov.\" Priority a cíle horského mikroregionu by byly v případě relizace návrhu MŽP podle starostky Výsluní výrazně omezeny, ne-li vyloučeny. \"Navrhovaná ochranná opatření jsou oproti obdobným opatřením zavedeným v zemích Evropské unie naddimenzovaná,\" prohlásila mimo jiné.
Mostecký poslanec Josef Hojdar přítomné ujistil svou podporou, pozastavil se nad praktikami ministerských úředníků, které označil za nátlakovou hru. \"Vstoupím do jednání s ministerstvem životního prostředí, případně osobně s panem ministrem. Garantuji vám, že pokud vaše argumenty nebudou respektovány, novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie, která se bude brzy ve sněmovně projednávat, nepodpořím,\" slíbil představitelům horských obcí Hojdar. Vládní koalice má v poslanecké sněmovně nejtěsnější většinu jednoho hlasu, takže Hojdarovo stanovisko má svou váhu.

Zdroj: Deník Chomutovska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů