Čtvrtek, 28. března 2024

Miloš Kužvart: beran, který jde za svým cílem

Miloš Kužvart: beran, který jde za svým cílem
Zvolením Miloše Kužvarta českým eurokomisařem vybrala vláda pracovitého muže, který dokáže jít tvrdě za svým cílem. Třeba i proti názoru většiny. Kužvart je nesmírně ctižádostivý. A někdy až příliš. Jakoby jeho osobní zájmy měly někdy přednost před praktickým řešením problému.
\"Je to do určité míry beran, který jde v některých věcech jakoby neústupně za svým cílem,\" říká o včera zvoleném eurokomisaři Richard Dolejš, šéf středočeské ČSSD, jejímž je Kužvart členem.
\"A je i nesmírně ješitný,\" poznamenává bývalý Kužvartův spolupracovník.
\"Ne, nic osobního,\" odpovídá na takové poznámky Kužvart.

MEZITITULEK: V Lidovém domě i spal
Než se stal Kužvart v roce 1998 ministrem životního prostředí v první vládě ČSSD, byl pro širší veřejnost neznámým. Nikoli ovšem pro ochránce životního prostředí a sociálně demokratické politiky.
Ochraně přírody se věnoval celý život, vystudoval přírodovědeckou fakultu, koncem osmdesátých let psal do samizdatového Ekologického bulletinu.
\"Nebyl hvězdou, která by strhávala ostatní. Spíše naskočil do rozjetého vlaku, jehož směr udávali jiní - Vavroušek, Moldan, Dejmal,\" řekl před časem Ivan Makásek, zakladatel a šéfredaktor ekologického časopisu Nika.
Po listopadu 1989 pracoval několik let na nově ustaveném Ministerstvu životního prostředí, spoluzakládal Společnost pro trvale udržitelný život.
\"Tady už Miloš Kužvart zářil,\" řekl Makásek. Kužvart například aktivně vystupoval proti plánům na těžbu zlata nebo proti připravované stavbě cementárny v Tmani na hranici Českého krasu. S pozicí nezávislého ekologa se však nespokojil, v roce 1995 vstoupil do ČSSD.
\"Po roce 1992 se tu zakládalo to, čemu se začalo říkat mafiánský kapitalismus. Vyděsilo mě, jak se nakládá s přírodními zdroji. Hledal jsem, kde zakotvit politicky, a na základě mých starších kontaktů to byla sociální demokracie. Když byl v únoru 1993 do čela strany zvolen Miloš Zeman, kterého jsem znal ještě z Kruhu nezávislé inteligence, bylo vše jasné,\" vzpomínal později Kužvart.
Zemanovi zůstal Kužvart věrný dosud, je jeho zastáncem. Kužvart patřil k těm politikům ČSSD, kteří se stůj co stůj snažili prosadit Zemana za prezidenta.
Po vstupu do ČSSD se Kužvart stal předsedou její ekologické komise. Jeho známí říkají, že v Lidovém domě snad i spal.
Jako ministr první sociálně demokratické vlády měl Kužvart nejvíce sporů s ostatními kolegy. Většinu z nich prohrál. Především ten s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.
\"Některé věci mohl jen těžko prosadit, protože ekologie byla pro našeho smluvně-opozičního partnera jen třešničkou na dortu,\" vzpomíná Kužvartův kolega z vlády Ivan David. Kužvarta podle něj znevýhodňovalo i to, že neměl žádnou významnou stranickou funkci.
Ivan Rynda z Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí soudí, že Kužvart byl lepším ekologem než ministrem. \"Zdá se mi, jako by někdy preferoval prioritu - ať jsem bit, jen když se peru. Jako by mu tolik nezáleželo na tom, jestli konkrétní kauzu vyjedná, nevyjedná, vyhraje, nebo prohraje,\" řekl Rynda ještě v době, kdy byl Kužvart ministrem.
Ze svých požadavků nechtěl Kužvart většinou slevit - ať to stojí, co to stojí. Kvůli tomu postupně ztrácel jednoho spojence za druhým. Ti, co ho podporovali například ve sporu o Temelín, ho najednou začali ostře kritizovat a dokonce mu naznačovali, aby z vlády odešel. Jako ministr kultury Pavel Dostál nebo vicepremiér Pavel Rychetský.
Když se Kužvartovi nepodařilo prosadit, aby mu vláda vrátila část kompetencí ve vodním hospodářství, obvinil kabinet z porušování volebního programu ČSSD a neplnění vlastního programového prohlášení. Pohrozil dokonce, že nepodpoří kandidáty ČSSD v senátních volbách.
\"Je právo každého člena vlády mít svůj názor i za něj bojovat. V okamžiku, kdy vláda přijme usnesení, ve kterém se třeba odchýlí od tohoto názoru, má ten člen vlády jen dvě možnosti: buďto být loajální, anebo z vlády odejít,\" uvedl poté Rychetský.
A ministr Dostál v Právu napsal: \"Musím se ptát, zda Kužvartovy ideje nevítězí nad zdravým rozumem.\"
Kužvart se nezměnil ani poté, co si ho premiér Špidla nevybral před dvěma lety do své vlády. Kužvart zůstal beranem, který jde úporně za svým. Nikdy se sice nedostal do pozice poslance Josefa Hojdara, který na čas opustil klub ČSSD na protest proti reformě veřejných financí, avšak stále patří mezi odbojné poslance.
Odmítal třeba zvýšení daně z přidané hodnoty pro ekologické výrobky na dvaadvacet procent, což podpořil až v okamžiku, když ho Špidla pověřil, aby spolupracoval na přípravě ekologické reformy. Neúčastnil se ani schvalování rozpočtu na letošní rok ve třetím čtení, při volbě prezidenta odmítl podepsat nominaci Jaroslava Bureše a pak nepodpořil ani koaličního kandidáta Jana Sokola, který nakonec prohrál s Václavem Klausem.

MEZITITULEK: Ješitnost jako choroba
Mezinárodní ambice měl Kužvart už jako ministr životního prostředí. Snažil se vytlačit z křesla předsedy komise OSN pro udržitelný rozvoj mezinárodně uznávaného ekologa Bedřicha Moldana, kterého shodou okolností navrhla ODS na českého eurokomisaře. Jenže se mu to nepodařilo.
Za několik měsíců Kužvart zrušil na svém ministerstvu místo zmocněnce pro vstup do Evropské unie, které do té doby zastával právě Moldan. Podle lidí, kteří Kužvarta dobře znají, se právě v těchto případech projevuje jeho ješitnost. \"Je veřejným tajemstvím, že Kužvartovu personální politiku určují především osobní motivy,\" komentoval Moldanův odchod z ministerstva Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů