Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V článku Mutované potraviny pronikají do Česka (HN 29. ledna) jsou zmíněny obavy ekofarmářů z možné kontaminace jejich produkce. Problémem je, že se proti tomu nemohou nijak bránit. Nejsou totiž účastníky řízení o povolování pěstování těchto plodin na okolních polích. V předchozích dvou letech hájila jejich práva občanská sdružení na ochranu spotřebitele a na ochranu životního prostředí. Tuto možnost jim odebral Senát, když schválil nový zákon o geneticky modifikovaných organismech.
Podotýkám, že účast občanských sdružení v řízeních neměla blokační charakter. Za dva roky platnosti současného zákona se z čtyřiceti uskutečněných řízení odvolala občanská sdružení pouze dvakrát. Obě odvolání měla za cíl právě zlepšit podmínky ochrany okolních pozemků před kontaminací.

VODNÉ A STOČNÉ PRAVDĚPODOBNĚ VZROSTE
Regulace cen u vodného a stočného by se v ČR mohla zvýšit. Uvedl to ministr financí Bohuslav Sobotka. Vodné a stočné od května pravděpodobně přejde do vyšší sazby daně z přidané hodnoty a mohlo by tak výrazně podražit. Rozdílné ceny vodného a stočného potvrzuje Český statistický úřad. Loni se pohybovaly od 23,70 do 49,60 koruny za metr krychlový. Kvůli případné regulaci by podle ministra neměl vzniknout samostatný regulační úřad. Sobotka připustil, že zvýšením DPH získá státní rozpočet poměrně výraznou částku. Její přesná výše však prý zatím nebyla propočtena.

DANĚ ZA VODU BUDOU V EU JEDNA Z NEJVYŠŠÍCH
Přestože se reformátoři státních financí odvolávají na slaďování daně z přidané hodnoty s Evropskou unií, zvýšením DPH u vody z 5 na 19 procent se ČR naopak od západní Evropy vzdaluje a postaví se například na roveň Rumunska. Všude v zemích unie je na vodném a stočném co nejnižší sazba, jelikož se jedná o základní surovinu nezbytnou pro život. V zemích unie se DPH pohybuje mezi pěti a deseti procenty, v Británii jsou domácnosti dokonce osvobozeny. Zvýšení ceny vody bude mít největší dopad právě na domácnosti a další neplátce daně, jako jsou nemocnice nebo školy. Čtyřčlenná rodina za rok v průměru vydá asi o tisíc korun více. Státní rozpočet se obohatí o zhruba dvě miliardy korun ročně.

KLAUS PODEPSAL ŠEST ZÁKONŮ, MIMO JINÉ ZPŘÍSNĚNÍ OCHRANY ZVÍŘAT
Zlepšení podmínek při přepravě hospodářských zvířat, výslovný zákaz pokusů na zvířatech při vývoji kosmetiky, ale i určité omezení cirkusové drezury a pojízdných zvěřinců. To vše přinese novela zákona na ochranu zvířat před týráním, kterou podepsal prezident Václav Klaus. Klaus podepsal rovněž novelu, která má zabránit nekontrolovanému odlivu cenných starožitných předmětů a sochařských či kamenických prací do zahraničí. Prezident podepsal i zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy, jehož zpřesnění si vyžádala nová evropská směrnice. Zákon upravuje podmínky pěstování a uvádění takových produktů na trh.

ČESKÁ REPUBLIKA VYSÍLÁ DO EVROPSKÉ KOMISE MILOŠE KUŽVARTA
Poslanec ČSSD a bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart se má stát prvním českým zástupcem v Evropské komisi. Vláda podle očekávání jeho nominaci schválila, a to navzdory námitkám lidovců a unionistů. Řekla to bez dalších podrobností mluvčí kabinetu Anna Veverková. Rozhodnutí vlády nebylo jednomyslné - lidovci a unionisté se zdrželi hlasování.

Monarcha je v ohrožení
Jeden z nejhezčích motýlů na světě, oranžovo-černý monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), žije v Severní Americe. Překonává obrovské vzdálenosti, nejdelší jeho migrační trasa vede mezi Mexikem a jižní Kanadou. Rozsáhlá těžba dřeva v Mexiku však narušuje jeho životní prostředí. Ochránci životního prostředí proto společně s mexickou policií stíhají - v rámci možností - ilegální kácení stromů. Jak informovala agentura AP, bylo díky jejich úsilí nedávno uvězněno 28 osob zodpovědných za nepovolené kácení lesů a uzavřeno několik dřevozpracujících závodů. Přesto však američtí entomologové varují, že pro ochranu monarchů to zdaleka nestačí.
Dobrou zprávou pro motýly tedy alespoň je, že pro ně není nebezpečná geneticky upravená kukuřice. Vědci z Cornellovy univerzity sice před několika lety zjistili, že pyl této kukuřice zabíjí housenky monarchů, avšak další výzkumy ukázaly, že jen při laboratorních pokusech, kdy housenky nedostávají k jídlu nic jiného než listy své potravy posypané kukuřičným pylem. V přirozených podmínkách však takové množství pylu nesnědí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů