Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KLDR POPŘELA OBVINĚNÍ Z TESTOVÁNÍ CHEMICKÝCH ZBRANÍ NA VĚZNÍCH
Severní Korea popřela obvinění z testování chemických zbraní na politických vězních a označila ho za lacinou americkou propagandu. Reagovala tak na dokument odvysílaný v neděli televizí BBC, ve kterém údajný severokorejský svědek popisoval dušení vězňů v plynových komorách. Severokorejská oficiální agentura KCNA tlumočila vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí KLDR, který v této souvislosti nařkl USA z šíření lží. Obvinění je podle něj otřepanou metodou současných amerických úřadů využívat severokorejských přeběhlíků k vymýšlení lží a ospravedlňování agrese pod touto záminkou.

Písecká čistička bude od května splňovat normy
V květnu by měla být dokončena rekonstrukce čistírny odpadních vod v Písku. Devadesátimilionová investice přinese i výrazná zlepšení a zvětšení kapacity. Nový provoz bude splňovat i nejpřísnější evropské normy. Čistička bude dimenzována pro všechny obyvatele a průmysl v Písku i okolí. Nyní má Písek asi 30.000 obyvatel.

VÍDEŇ - Mimořádně teplé počasí těchto dnů předčasně probudilo ze zimního spánku medvědy žijící v podhůří rakouských Alp. Podle ochránců přírody už někteří huňáči opustili své nory a vydali se hledat potravu. Lyžaři a snowboardisté na rakouských sjezdovkách však z medvědů strach mít nemusejí, protože tato zvířata žijí vesměs v nižších polohách, navíc většinou v přírodních rezervacích. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žije v Rakousku jen asi 25 až 30 kusů medvěda hnědého. Rakouští myslivci a ochránci přírody si však myslí, že je jich podstatně více, protože jinak by už vyhynuli.

Za ekologickou sabotáž považuje novozélandské ministerstvo životního prostředí únik 13 tisíc litrů nafty do chráněné oblasti jihozápadní části pobřeží Nového Zélandu. Agentura AP oznámila, že neznámí pachatelé prorazili hadicí otvor do palivové nádrže jedné z výletních lodí a nechali do chráněného prostředí vytéci naftu.

Jestli je něco neomezenou zásobárnou nového bruselského žargonu, pak to jsou odborné knihy s evropskou tematikou. S blížícím se vstupem jich vychází víc a víc. Z evropského \"newspeaku\" se tak stalo zboží, za které jen úřady ročně utratí statisíce.
Kupříkladu v knihovně ministerstva životního prostředí je podobných materiálů několik set.
\"Jak o odborné publikace, slovníky, učebnice a brožury, tak o časopisy,\" vyjmenovává Eva Veverková z tiskového odboru ministerstva. \"Ročně dáme na nákup publikací z oblasti EU zhruba pět set tisíc korun.\"

ZVÝŠENÍ SAZBY DPH ZA VODNÉ A STOČNÉ MŮŽE OHROZIT DOTACE Z EU
Plánované zvýšení sazby DPH za vodné a stočné z 5 na 19 procent může ohrozit příjem dotací z předvstupních fondů EU ISPA. U projektů se totiž počítalo s pětiprocentní DPH a jejím zvýšením by byla porušena pravidla pro čerpání peněz. Přeřazením vodného a stočného do vyšší sazby by se příjmy žadatelů zvýšily za rok o 3 miliardy korun a ČR by přišla o 10 miliard korun z EU. Vlastníci přitom mají do roku 2010 uvést vodovody a kanalizace do souladu s evropskou legislativou. Zvýšením DPH by údajně byla porušena pravidla všech 13 mezinárodních smluv, které byly dosud podepsány. ČR se zavázala, že při čerpání peněz z předvstupních fondů EU u vody cena pro spotřebitele dlouhodobě nepřekročí 4 procenta minimálních příjmů obyvatelstva.

Česká Lípa - Specialisty na ochranu životního prostředí chtějí společně vychovat Technická univerzita v Liberci a univerzity v německé Žitavě a polské Wroclawi. \"Všechny tři školy, které spolupracují v rámci mezinárodního projektu nazvaného Univerzita Nisa, chtějí začít učit nový obor. Osobně to považuji za dobrý krok kupředu, protože řada našich studentů se bude moci přihlásit k dalšímu pokračování ve studiu v Liberci. Naše škola se totiž zaměřuje na ekologii a ochranu krajiny,\" podotkl ředitel Střední odborné školy v České Lípě Josef Hamada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů