Úterý, 16. dubna 2024

Využijme společně změny, které se odehrály v SPD, tvrdí Zelení

Využijme společně změny, které se odehrály v SPD, tvrdí Zelení
Vedení strany Zelených, koaliční partner vlády, plánovanou změnu v čele SPD uvítalo. Kancléře Gerharda Schrödera má koncem března nahradit dosavadní šéf poslanecké frakce Franz Müntefering.
\"Je to možnost, kterou bychom jako vládní koalice měli společně využít,\" komentoval včera rozhodnutí kancléře odstoupit z čela SPD spolkový ministr zahraničí Joschka Fischer, který je členem Zelených. Přitom, jak zdůraznil, předpokládá, že se vláda i nadále bude držet plánovaných reforem, tzv. Agendy 2010.
Jak však včera prohlásil budoucí šéf SPD Müntefering, sociální demokracie ani kabinet nehodlají od reforem v žádném případě odstoupit. Podle jeho slov se však má jejich tempo zpomalit.
Šéf strany Zelených Reinhard Bütikofer popřál novému vedoucímu tandemu Schröder-Müntefering hodně úspěchů a s pohledem na dvojčlenné vedení, které je u Zelených tradiční, poznamenal: \"Dokážeme, že to jde.\" Bütikofer navíc dodal, že je \"přesvědčen, že SPD s novou odvahou dokáže vyhrát zemské volby v Hamburku\". Ty se mají konat koncem února.
Zelení by se se zástupci SPD měli setkat příští pátek a prodiskutovat projekty, které nyní budou na programu jako první. Podle Bütikofera navíc jednání umožní vyjasnit vzájemnou komunikaci mezi koaličními partnery.
Nedávno Zelené zaskočil nesouhlas kancléře s reformou zdravotního pojištění na zvláštní péči. Poté se rozhořela silná a veřejná diskuse koalice o tempu reforem.
Zelení by nyní s podporou levicovější části SPD rádi prosadili tzv. občanské pojištění, které by mělo nahradit současný systém zdravotního pojištění. Naděje kladou také do zvýšení dědické daně při velkém dědictví. Úlevu na daních by naopak měli podle nich dostat ti, kteří dědictví investují do nadací pro vědu či vzdělání.
Výměna některých ministrů, kterou požadují někteří členové sociální demokracie, podle Zelených nepřichází nyní v úvahu. \"Kabinet teď musí dobře spolupracovat, není čas na diskusi o jeho přestavbě,\" řekla předsedkyně frakce Zelených Katrin Göring-Eckardtová.
Proti výměně ministrů se vyslovili také ministr životního prostředí Jürgen Trittin a bývalá šéfka strany Claudia Rothová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů