Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PTAČÍ CHŘIPKA BYLA ZJIŠTĚNA V USA
Japonská vláda zastavila dovoz kuřecího masa z USA. Reagovala tak stejně jako v sobotu Korea, Malajsie a Singapur na páteční zprávu, že v americkém státě Delaware vypukla ptačí chřipka, byť napadla jen jednu farmu. V Asii již bylo kvůli nákaze virem H5N1 zlikvidováno na 50 miliónů kusů drůbeže. Po přerušení dodávek kuřat z asijských zemí je kvůli nedostatku drůbežího masa řada japonských pohostinských podniků blízka bankrotu. USA měly vedle Brazílie rychle nahradit chybějící dodávky drůbeže z Thajska. Vláda amerického státu Delaware potvrdila, že tam jedna farma byla postižena ptačí chřipkou.

Tábor - Také letos budou z fondu životního prostředí (ŽP) města finančně podporovány ekologické aktivity a projekty na území Tábora. O rozdělení fondu, ve kterém je 100 000 korun, rozhodnou na základě doporučení komise ŽP zastupitelé.
\"Fond je určen podpoře činnosti neziskových fyzických i právnických osob a občanských aktivit, aby mohly plnit své poslání v oblasti péče o zdravé prostředí, osvěty a vzdělání v této oblasti. Fond může přispět i na činnost neziskového pěstitelství, chovatelství a sběratelství přírodnin,\" upřesnil předseda komise Radek Kacerovský. Žádat o dotaci je možné na formuláři, který žadatel spolu s dalšími informacemi získá na odboru ŽP městského úřadu u Šárky Kanovové nebo na www.tabor.cz (rubrika informace pro občany - rady, formuláře, návody).
Vyplněný tiskopis musí být odboru ŽP doručen nejpozději 15. března.

Stožec - V současné době obec připravuje zadání projektu tepelných čerpadel pro budovu školy a víceúčelovou budovu obecního úřadu.
\"Kotle na uhlí znečišťují ovzduší. Chceme koupit kompaktní tepelná čerpadla pro vytápění a ohřev teplé vody. Provoz těchto typů je ekologický a šetrný k životnímu prostředí. Až tři čtvrtiny energie získává čerpadlo z okolního prostředí a vyrábí si jí tak samo, pouze jednu čtvrtinu si bere ze sítě. Energetické závody rovněž nabízí výhodný energetický tarif pro tento typ čerpadel,\" uvedla včera starostka obce Zdeňka Lelková.
O dotace bude obec žádat státní fond životního prostředí. Podmínkou pro získání dotace je zateplení objektů a výměna oken. \"Tak rozsáhlou akci obec nemůže zcela financovat z vlastního rozpočtu. Protože ještě nebyl vypracován projekt, nemáme stanoveny předpokládané náklady. Cenu jednoho čerpadla a zateplení jedné budovy spojené s výměnou oken odhaduji zhruba na dva miliony korun. Výše dotací je od 70 do 90 procent,\" zakončila starostka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů