Pátek, 19. dubna 2024

Biomasa je perspektivní, ale nemůže atom nahradit

Biomasa je perspektivní, ale nemůže atom nahradit
Josef Sedlák, místopředseda představenstva ČEZ a ředitel sekce ekonomiky a obchodu jaderných elektráren, říká:
Lidé, kteří bydlí v okolí jaderných elektráren, nejsou podle Josefa Sedláka z firmy ČEZ vystaveni zvýšené radiaci.

hn: Česko je závislé na dovozu plynu a ropy. Zásoby uhlí jsou omezené. Můžeme se vyhnout naprosté energetické závislosti?
Vzhledem k nedostatku nerostných surovin v České republice se dovozu vyhnout nedá, ale dlouhodobým využíváním jaderné energetiky můžeme závislost omezit. Možná namítnete, že i uran budeme muset dovážet, ale dlouhodobé prognózy cen na tomto trhu jsou daleko příznivější než u trhu s uhlím nebo plynem.

hn: Bez jaderné energie tedy není možné zajistit energetické potřeby České republiky z vlastních zdrojů?
Neumím si to představit. Pokud nějaký vědecký tým nepřijde v dohledné době s převratným vynálezem na efektivní přeměnu energie ze Slunce, pak se bez jádra neobejdeme. Myslím, že bychom dopadli jako ve Švédsku. Po mnoha letech příprav odstavili jeden blok elektrárny Barseback, ale náhrada se našla pouze ve zvýšeném dovozu elektřiny z dánských uhelných elektráren.

hn: Evropská unie spoléhá v oblasti obnovitelných zdrojů na biomasu, tedy dřevní odpad, a rychle rostoucí rostliny. Je reálné, aby biomasa byla rovnocenná jaderné energii?
Myslím, že biomasa je ve zdejších podmínkách nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem. Letos by se jí mělo spálit zhruba 130 tisíc tun, což by ušetřilo asi 100 tisíc tun hnědého uhlí. Otázkou však zůstává, kolik je možné biomasy vypěstovat. Jádro však nemůže nahradit.

hn: Lidé nechtějí mít ve svém okolí konečné úložiště jaderného odpadu, bez kterého se jaderná energetika neobejde. Mají důvody k obavám?
Je třeba dát lidem jasné a srozumitelné informace. Každého překvapí, že zaměstnanci přímo v provozu jaderné elektrárny dostanou za rok stejné dávky záření jako pilot, který třikrát přeletěl Atlantský oceán. Na obyvatele obcí přilehlých k jaderným elektrárnám žádné záření nepůsobí. Existence úložiště navíc přinese hodně peněz do obecního rozpočtu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů