Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní elektrárny loni vyrobily málo elektřiny

Vodní elektrárny loni vyrobily málo elektřiny
Západní Čechy - Vinou mimořádně suchého roku vyrobily loni čtyři vodní elektrárny Západočeské energetiky (ZČE) o 40 procent elektrické energie méně než v roce 2002. Necelých 31 tisíc megawatthodin je historicky nejhorším výsledkem dominantního distributora elektřiny v Plzeňském a Karlovarském kraji.
\"Za posledních deset let se výroba pohybovala kolem 38 tisíc MWh,\" řekl ředitel divize nesíťových služeb ZČE Josef Nykles.
Vodní elektrárny podniku loni vyrobily jedno procento z celkového objemu prodané elektřiny, což je o půl procentního bodu nižší podíl než v roce 2002. Podniku letos přibude další elektrárna na Černém jezeře o výkonu 50 kW. Celková investice, která nyní čeká na kolaudaci, dosáhla 1,5 milionu korun.
Instalovaný výkon současných ekologických zdrojů, do jejichž modernizace a údržby investuje podnik ročně řádově miliony korun, je přibližně 10 MW. Největším zdrojem energie z vody je elektrárna Vydra, která se loni podílela na výrobě elektřiny třemi čtvrtinami. Druhým jsou Hracholusky, které ale loni byly čtyři měsíce odstavené kvůli modernizaci řídícího systému. Další zdroje jsou na Černém jezeře a Čeňkově pile.
Zhruba stejný objem elektřiny, jako byla vlastní výroba malých zdrojů, nakoupila loni ZČE od 160 soukromých vlastníků vodních elektráren v západních Čechách.
\"Jejich počet se trvale drží na stejné úrovni,\" dodal Nykles.
Firma nadále prověřuje v západočeské části Šumavy další lokality, kde by mohla postavit nové vodní elektrárny, a hledá místa šetrná k životnímu prostředí. Kromě Černého jezera chtěla ZČE postavit 700kilowattovou elektrárnu na Vchynicko-Tetovském kanálu na Rokytě, na spojnici řek Křemelné a Vydry ve 2. zóně Národního parku Šumava. Ministerstvo životního prostředí a správa parku ale loni nedaly firmě výjimku. Mezi argumenty byly zásahy do přírody, ale stavba by si podle ZČE vyžádala pouze poražení dvou stromů.
V nedohlednu je také projekt obnovení malé vodní elektrárny na řece Mži ve Stříbře, od níž si tamější radnice slibovala vyšší příliv turistů a trvalé příjmy. Projekt mělo zajistit Západočeské energetické sdružení měst a obcí, které založily obce Plzeňského a Karlovarského kraje při privatizaci distributorů.
\"Nikdo se nám ale už téměř rok neozval,\" dodal Nykles.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů