Pátek, 29. března 2024

Stát odmítá zaplatit likvidaci úložišť

Stát odmítá zaplatit likvidaci úložišť
Na právnické chyby z minulosti zřejmě doplatí obyvatelé Horní Břízy na severním Plzeňsku. Fond národního majetku (FNM) totiž odmítá financovat likvidaci starých úložišť chemikálií a rizikových těžkých kovů, které prosakují z vytěžených jam v nedalekých kaolinových lomech a ohrožují zdroje pitné vody kolem města. Naděje na rychlé řešení se tak vzdaluje.
\"Je velmi nepravděpodobné, že Fond národního majetku bude tuto ekologickou zátěž financovat,\" potvrdilo včera Právu oddělení komunikace FNM.
Těžké kovy u Horní Břízy ukládal bývalý státní podnik Lachema Kaznějov. Stát by tedy měl nést odpovědnost za škody na životním prostředí. Současní vlastníci kaznějovské chemičky měli s FNM jen podepsat ekologickou smlouvu o sanaci úložišť. Jenže se objevil problém z minulosti - z Lachemy vznikla po revoluci Aktiva, s.r.o., ta se dostala do konkursu a v něm získali podnik současní majitelé. FNM tvrdí, že oni už nejsou oprávněni smlouvu podepsat.
\"Současný nabyvatel získal společnost v konkursu. Jelikož správce konkursní podstaty tehdy nepožádal o uzavření ekologické smlouvy, v současné době již neexistuje žádný právní titul, který ukládá FNM povinnost podepsat ekologickou smlouvu a financovat tuto ekologickou zátěž,\" tvrdí oddělení komunikace na fondu.

Chtějí rychlé řešení

Aktiva by ale celou situaci ráda rychle vyřešila. Po vstupu ČR do Evropské unie, by totiž podnik mohl za stará úložiště čekat postih podle přísnějších pravidel. Stanovisko fondu v současnosti rozebírají právníci Aktivy, firma se v krajním případě bude zřejmě soudit.
Za vedením chemičky stojí i krajský radní pro dopravu a životní prostředí Pavel Stelzer (ODA). \"Zátěž způsobil stát prostřednictvím státního podniku. Stát by tedy také měl uvolnit prostředky na sanaci. Pokud Aktiva neuspěje, může se obrátit na odbor životního prostředí,\" nabízí pomoc. Už dříve uvedl, že existuje možnost na čerpání prostředků ministerstva životního prostředí. Podle odhadů však náklady na likvidaci úložišť dosahují až 600 miliónů korun.

Nic neobjednali

Celou kauzu kolem ohrožení spodních vod se teď zřejmě snaží využít pochybní podnikavci, kteří po Horní Bříze nabízejí odborné rozbory vody. Město ale nic podobného neobjednalo. \"My jsme dohodnuti s provozovateli vrtů, které mohou být ohrožené. Oni dělají vlastní pravidelné rozbory. Navíc nabízeli rozbory v městské části, kde žádné nebezpečí nehrozí,\" řekl současný starosta Horní Břízy Karel Hinz (nez.).
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů