Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelení se obávají o osud veřejnoprávních médií

Zelení se obávají o osud veřejnoprávních médií

Strana zelených považuje míru, v níž podporovaly kulturu všechny dosavadní vlády samostatné České republiky, za nedostatečnou. Zelení proto prosazují, aby podíl resortu kultury ve státním rozpočtu tvořil pevně jedno procento.

Jsme přesvědčeni, že setrvale neutěšená hospodářská situace kulturní oblasti je dána zejména nedostatečně a neefektivně využitými finančními možnostmi. V řadě evropských zemí kulturu i jiné obecně prospěšné sféry občanské společnosti spolufinancují výnosy z loterií; Strana zelených nepokládá za žádoucí, aby výnosy z loterií v České republice plynuly víceméně pouze do sportu.

Jednou ze záruk rozvoje kultury v České republice je existence svobodného rozhlasu i televize veřejné služby. Proto by měla vláda i parlamentu urychleně řešit svízelnou finanční situace, do které se Český rozhlas a především Česká televize dostali vinou neustálého odkládání novely zákona o financování veřejnoprávních médií. Česká  televize a Český rozhlas se stali rukojmím politiků.

Zelení jsou pro zvýšení koncesí. Se současnou snahou zrušit reklamu v České televizi však nesouhlasí. „Bojíme se, že neochota valorizovat koncesionářské poplatky, a snaha ještě více omezit, anebo úplně zrušit reklamu ve veřejnoprávních médiích povede k jejich finanční likvidaci. Ivan Langer a další politici opoziční smlouvy se nejprve pokusili Českou televizi přímo ovládnout. Když se jim to nepodařilo, pokoušejí se ji teď aspoň zničit,“ řekl Jakub Patočka, lídr kandidátky SZ ve volbách do EP. Strana zelených podporuje návrh nezávislé poslankyně Táni Fischerové, která kromě zvýšení poplatků a zlepšení jejich výběru uzákoněním pozitivní fikce, že televizní a rozhlasový přístroj vlastní každý, požaduje i zachování stávající míry reklamy v ČT.

Nebezpečné propojování politické, ekonomické a mediální moci omezuje kvalitu naší demokracie. „Poslanci by vedle navýšení koncesionářských poplatků měli přijmout takový zákon o Českém rozhlase a České televizi, který jednoznačně přispěje k jejich odpolitizování – a to například díky průhlednější konstrukci mediálních rad,“ říká místopředsedkyně Strany zelených pro média Jana Ulbrychová.

Kontakt:

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

Jakub Patočka, lídr Strany zelených do Evropského parlamentu, tel.:  603 289 644
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů