Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EKOLOGŮM SE NEPODAŘILO PROSADIT ZÁLOHOVÁNÍ NEVRATNÝCH OBALŮ
V ČR se zatím nebudou vybírat zálohy na nevratné obaly od nápojů. Expertní komise Ministerstva životního prostředí, která má do konce února navrhnou strategii nakládání s těmito obaly, totiž nepřijala návrh ekologů z Hnutí Duha, kteří zálohy prosazovali. Ekologové také chtěli například zvýšit procento povinné recyklace obalů. Tento návrh ale také neprošel. Svaz výrobců nealkoholických nápojů zveřejnil studii, která mapovala situaci v Německu poté, co tam loni byly zavedeny povinné zálohy na nevratné láhve. Podle studie se ztráty způsobené tímto opatřením pohybují mezi půl až více než jednou miliardou eur.

SNĚMOVNA PŘEHLASOVALA VETO PREZIDENTA U ZEMĚDĚLSKÉHO ZÁKONA
Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta republiky Václava Klause u novely zemědělského zákona. Novela má zavést přísnější podmínky pro podnikání v zemědělství. To se ale prezidentovi nelíbilo. Sněmovnou stanovené podmínky podle něj znamenají omezení vstupu do odvětví a jsou nepřiměřené a neodůvodnitelné. Po vstupu ČR do EU mají podle nového zákona lidé, kteří chtějí podnikat v zemědělství, prokazovat svou bezúhonnost a odbornou způsobilost. Ministr zemědělství Jaroslav Palas ale prohlásil, že chce pro zemědělce v podstatě stejné podmínky, jako plynou pro podnikatele ze živnostenského zákona.

ČEZ CHYSTÁ STAVBU NOVÝCH BLOKŮ UHELNÝCH ELEKTRÁREN
Elektrárenská společnost ČEZ plánuje stavbu nových bloků uhelných elektráren. V letech 2010 až 2017 chce do obnovy tepelných elektráren investovat 130 až 140 miliard korun. Nové zdroje ČEZ postaví zřejmě v Ústeckém kraji. Vhodné jsou lokality nynějších uhelných elektráren na Chomutovsku, Lounsku či Teplicku. Konkrétní místa firma zveřejní v příštím roce, počet bloků upřesní do prosince letošního roku. Podnikatelský záměr počítá s minimálním výkonem 1000 megawattů. Obnova zdrojů bude kombinací výměny zastaralé technologie za moderní, výstavby nových tepelných hnědouhelných elektráren, ale také ukončení provozu některých technicky a morálně zastaralých bloků bez náhrady.

ATOMOVÉ ELEKTRÁRNY JSOU PRÝ NEZBYTNÉ
Bez atomových elektráren to nepůjde, tvrdí experti. Jejich podíl na výrobě energie poroste, protože fosilní paliva docházejí a další zdroje nejsou schopny zajistit dostatek elektřiny, aby pokryly poptávku. Podle odborníků, kteří se sešli na konferenci o jaderné energii v Barceloně, je třeba přesvědčit veřejnost o výhodnosti a bezpečnosti jaderných zařízení. Evropský parlament pověřil společenství Euratom, aby vyhradilo finanční prostředky na vývoj jaderných reaktorů a podporu členských států při odstraňování jaderného odpadu. EU tak následuje příkladu USA, které vyhradily na projekty využívání atomové energie a odstraňování radioaktivního odpadu více než miliardu dolarů. Zároveň vytvořily fondy na výzkum obnovitelných zdrojů a fosilních paliv v celkové výši dosahující rovněž miliardy dolarů.

UNIE CHCE VYTVOŘIT NOVÉ OBCHODNÍ OMEZENÍ
EU chce ochránit svůj zemědělský trh před novými technologiemi, komentují odborníci plán Evropské komise dát každé členské zemi právo zakázat import určitého zboží, pokud by to škodilo regionálním tradicím. Dříve nebo později musí dojít v otázce používání růstových hormonů při chovu skotu a genetického inženýrství k vyhrocení situace. Jelikož vědci neprokázali, že by tyto biotechnologie měly vliv na lidské zdraví, některé země unie hledají jiné cesty, jak se americkým potravinám bránit. EU přitom není nepřátelská vůči biotechnologiím. Chce je jen oddělit pro zákazníky od normální produkce, což Spojené státy odmítají respektovat.

VLÁDA PŘIJALA PLÁN SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Z ELEKTRÁREN A TEPLÁREN
Vláda schválila pravidla pro snižování emisí tuhých látek, oxidů síry a dusíku pro elektrárny a teplárny. Řekla to mluvčí kabinetu Anna Veverková. Cílem nařízení je snížit k roku 2008 produkci emisí ze 111 velkých zdrojů celkem o 20.000 tun a do roku 2016 pak razantně snížit produkci oxidů dusíku. Provozovatelé elektráren investovali do odlučovacích zařízení na síru v 90. letech desítky miliard korun, plán proto až na výjimky nepočítá s dalšími nákladnými rekonstrukcemi kvůli oxidům síry. Aby stát splnil směrnice EU bez větších nároků na provozovatele, vyjednal s 19 z nich individuální snížení. Ostatní elektrárny a teplárny budou muset plnit současné limity, ale na snižování se podílet nebudou.

ČÍNA HLÁSÍ SEDM NOVÝCH OHNISEK PTAČÍ CHŘIPKY
Čínské úřady zaregistrovaly sedm nových ohnisek ptačí chřipky, a to v centrální a jižní části země. Čtyři zdroje byly zaznamenány v centrální provincii Chu-pej, dva na jihu v Chu-nanu a jeden rovněž v jižní provincii Kuang- tung, upřesnilo čínské ministerstvo zdravotnictví. Z 31 provincií nejlidnatější země na světě jich je tedy postiženo ptačí chřipkou již 14. Ohnisek nákazy bylo zjištěno 45, z toho 23 bylo potvrzeno jako místa výskytu viru H5N1, který je nejnebezpečnější. Od oznámení před třemi týdny, že bylo registrováno první ohnisko nákazy, nebyl v Číně zaznamenán přenos chřipky na člověka.

Nejvyšší správní soud potvrdil právo ekologických sdružení na informace o jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Ekologové se těchto informací od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost bezvýsledně domáhali několik let. Po obdržení rozsudků úřad požadované informace ekologům dal.

Londýn Vzduch v evropských městech by měla zanedlouho čistit nová nátěrová hmota, která dokáže pohlcovat exhalace. Britský vynález s názvem Ecopaint funguje tak, že zachytí a zneutralizuje škodlivé oxidy dusíku, jež produkují výfukové plyny aut. Nový nástroj v boji proti znečištění by se měl v Evropě začít prodávat už příští měsíc, přestože se stále testuje. Škodlivé oxidy dusíku zachytávají v barvě obsažené mikroskopické částice jiné sloučeniny a za pomoci energie získané ze slunečního světla je neutralizují. Když se příslušná sloučenina v barvě vyčerpá, nátěr vybledne a je třeba jej obnovit. Složení Ecopaintu dovoluje výrobu rozličných barevných odstínů. Přesto ten první, který přijde do prodeje, bude bílý.

Sněmovna v prvním čtení schválila novelu zákona o ochraně přírody, která počítá s Evropskou soustavu chráněných území Natura 2000.
Ministerstvo životního prostředí přesně vypočítalo, kolik stát zaplatí majitelům lesů či zemědělských ploch za to, že ochrana přírody omezí jejich činnost. Například omezení lesnického hospodaření vyjde státní pokladnu ročně na 320 miliónů korun, zemědělského hospodaření na 31 miliónů.
Pokud by projekt nebyl schválen, hrozila by republice pokuta až 50 tisíc eur denně, dokud nezjedná nápravu, a že jí unie neposkytne stovky miliónů eur z evropských fondů.

Čistírna odpadních vod, která splňuje všechny podmínky dané evropskými předpisy, vznikne opět v Bubenči. Uvedl to náměstek primátora Jan Bürgermeister. Výstavba je nutná, protože po 31. prosinci 2010 by musela Praha platit penále za to, že znečišťuje Vltavu vodou, která neodpovídá předpisům. Už od 80. let jsou ve hře tři místa pro stavbu. První je v lomu v Klecanech, které zůstává v územním plánu jako rezerva do budoucna. Podzemní varianta čistírny pod Čimicemi není vhodná, protože by se střetla s ochránci přírody a nepodařilo by se ji dokončit do roku 2010. \"Rychlá a finančně výhodná je rekonstrukce bubenečské čistírny,\" řekl náměstek Bürgermeister. Náklady na tuto stavbu jsou odhadovány na 20 miliard korun a část z nich přijde z fondů Evropské unie. Obě předchozí by stály kolem 30 miliard. V Bubenči se má začít stavět v roce 2006.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů