Pátek, 29. března 2024

Ohrožené peníze

Ohrožené peníze

Pokud kandidátské země EU neuvedou v život legislativu podporující výrobu energií z čistých zdrojů a další opatření cílená tímto směrem, významně oslabí svůj příjem investic, jimiž by mohly disponovat v příštím dvacetiletí. Alespoň to tvrdí aktuální studie Světového fondu pro ochranu přírody (WWF), která specifikuje investice částkou až 18 miliard Euro pro osm zemí střední a východní Evropy.

Pro Českou republiku studie uvádí, že čistá energie - větrné elektrárny, solární kolektory a spalování biomasy či bioplynu - může v zemi vytvořit až 60 000 pracovních míst. V přistupujících zemích (bez Kypru a Malty) odhaduje takový potenciál až na 20 000 MW výkonu.

Studie nabádá k vytvoření předvídatelného prostředí pro podnikatele (úvěry, odbytové ceny), aby se budování čistých zařízení vyplácelo. Aspektem je také vstřícnost k odběratelům. Přehlédnutelný není ani argument, že akce zmíněného projektu přivedou investice i do venkovských míst.

Zdroj: Technik

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů