Čtvrtek, 28. března 2024

Futuristické a úsporné vozítko Microcab

Futuristické a úsporné vozítko Microcab

Představivost má svou úlohu. když se hledají cesty pro zlepšení kvality vzduchu ve městech a ve velkoměstských ulicích.To prokázal John Jostins, který je tvůrcem souborů ateliérů pro velkoplošné tituly, které zahrnují mimo jiné též Supermana a trilogii Star Wars.

To jsou samozřejmě fantazie. Ale kromě toho byl realizován jeden z jeho nejúspěšnějších futuristických návrhů pro vozidlo, které je přátelské pro životní prostředí - Microcab.

Lehké, trojkolé vozidlo je ve skutečnosti testovacím objektem pro pohon palivovým článkem Je poháněno bateriemi nebo elektřinou získanou ze solárních panelů a systémem šlapadel.

Jostins je asistentem na Universitě v Coventry, v oddělení Design a Digitální Media. Jeho futuristický Microcab vznikl ve spolupráci se studenty tohoto oddělení, jakož i osazenstvem Školy pro umění a průmyslové návrhářství a Inženýrské školy.

Jostins je na obrázku vpravo se studenty, kteří připravují Microcab pro zkušební jízdu ve městě. Jeho nápad vznikl již kolem roku 1995, kdy byl pověřen vývojem futuristických, rychlostních vozidel pro hru Cold Lazarus. Touto prací strávil celý rok.

V té době si uvědomil, že doprava v Londýně se neustále zahušťuje a zpomaluje. To ho inspirovalo, aby se nad tímto problémem zamyslel. V roce 1998 pak přišel s návrhem Microcabu.

Vozidlo Microcab udržuje svou potřebu na absolutním minimu. Model na principu baterie/elektřina (který může být také specifikován se střechou - solárním kolektorem) má též regenerační brzdění a jeho konstrukce využívá zkušenosti ze závodních vozidel na základě uhlíku a epoxidů.

Energie, kterou vozidlo používá, umožňuje jízdu na vzdálenost 355 km na litr paliva. Navíc bez emisí nebo hluku.

Jostins a jeho studenti vstoupili v jednání se společností v Kalifornii, která se zajímá o zahájení výroby vozidla Microcab v Indii.

Jostinsova vize je taková , že během příštích pěti - deseti let bude mít každé městské centrum na světě vozidla podobná Microcabu, která nahradí dnešní městská vozidla.

Zdroj: Technik

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů