Čtvrtek, 18. dubna 2024

Střet dvou energetických koncepcí Urbana a Ambrozka

Střet dvou energetických koncepcí Urbana a Ambrozka

Ministr Urban (ČSSD) tvrdí, že bez jádra a hnědého uhlí se neobejdeme. Naproti tomu lidovec Ambrozek poukazuje na vysoký příspěvek ke změnám globálního klimatu.
PRAHA 12. února (ČTK) - Bez jaderných a hnědouhelných elektráren a dovozů zemního plynu se Česká republika ani v budoucnu neobejde, má-li uspokojit poptávku po energii a vyhnout se rozsáhlým výpadkům elektřiny. Ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) to dnes řekl v projevu k poslancům v rámci projednávání vládního návrhu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů.
Debatu o něm sněmovna přerušila, dokončí ji asi v pátek. Rozprava naznačila, že sněmovna předlohu postoupí výborům k projednání.
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) před několika dny uvedl, že lidovci nepodpoří Urbanovu energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů těžby uhlí a výstavbou dalších jaderných bloků. \"Jsme přesvědčeni, že nemusíme zajišťovat naši spotřebu energie za cenu bourání obcí, stěhování lidí, produkce jaderných odpadů a vysokého příspěvku ke změnám globálního klimatu,\" prohlásil tehdy.
Urban dnes zvyšování podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů podpořil. Míní ale, že v podmínkách České republiky už nelze stavět další velká vodní díla, například větrné elektrárny zase podle něj musí mít zálohy pro případ, že nefouká vítr.
Za důkaz toho, že jeho ministerstvo ale není proti obnovitelným zdrojům, pokládá už to, že předložilo uvedený návrh zákona. \"Přátelé ekologičtí aktivisté,\" zvolal s mírnou nadsázkou Urban ve sněmovně. V rozpravě pak poslanci argumentovali pro i proti navržené podpoře obnovitelných zdrojů. Dolní komora o zákonu definitivně rozhodne zřejmě až za několik měsíců.
Zákon by měl začít platit od května příštího roku. Pokud se tak stane, dodavatelé budou muset od roku 2006 splňovat kvóty vyrobené zelené energie, které na každý kalendářní rok stanoví Energetický regulační úřad (ERÚ). Za neplnění kvót bude pokuty vybírat Státní fond životního prostředí. Regulační úřad má každý rok stanovovat výkupní ceny energií z alternativních zdrojů.
Návrh zákona obsahuje patnáctiletou záruku výše cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů, a to od doby uvedení zařízení do provozu. Ceny stanovené ERÚ mají zajistit naplnění cíle osmiprocentního podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny v roce 2010, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů