Čtvrtek, 28. března 2024

Obce nemusejí dostat ani euro

Obce nemusejí dostat ani euro
Jen u každé čtvrté koruny, s níž hospodaří obce a města, je možné nezávislou kontrolou zjistit, zda byla utracena v souladu s předpisy.
Evropská unie už několik let Česko upozorňuje, že do takového prostředí přestane uvolňovat peníze z dotačních fondů. Tolerance může skončit už 1. května.
Přesný výpočet, o kolik peněz by Česko přišlo, úřady nemají. Odhady mluví o stovkách miliónů, bez kterých by se zastavily dotované výstavby čističek odpadních vod a cyklostezek či rekultivace krajiny.
\"Evropská komise je znepokojena zpožděním v implementaci zákonů o zadávání veřejných zakázek a o finančním managementu a kontrole,\" tlumočila postoj EU mluvčí její delegace v Praze Katharina von Schnurbein.
Za diplomatickým prohlášením se skrývá vážná hrozba. Unii vadí, že zákony povolují nezávislým kontrolorům - třeba NKÚ či finančním úřadům - prověřovat v obcích a krajích jen operace s penězi, které pocházejí ze státního rozpočtu. Tři čtvrtiny rozpočtů obcí však tvoří jejich vlastní peníze. A ty si kontrolují obce samy, případně auditor jimi objednaný. \"Evropská komise neuznává ve veřejné správě kontrolu auditem. Kontrolovaný si nemá vybírat kontrolora,\" říká Josef Svoboda, ředitel jednotky pro finanční kontrolu na Ministerstvu financí.
Před zastavením výplaty dotací z evropských fondů varuje i kandidát na šéfa NKÚ Bohdan Dvořák. \"Od května narazíme v unii na velmi tvrdé prostředí, s nímž se dosavadní zákony nevypořádají. Výsledek uvidíme: řadu nedokončených staveb, protože unie na ně nedá peníze.\"
Obavy správců evropských fondů o poctivé využívání peněz nejsou bezdůvodné. Částečná kontrola hospodaření obcí a krajů se státními penězi, kterou zákony umožňují, odhalila v posledních dvou letech řadu pochybení.
Například obec, jejíž jméno ministerstvo odmítlo zveřejnit, nedodržela projekt na výstavbu čističky odpadních vod. Použila levnější potrubí a získané milióny dala na stavbu silnice. Sezimovo Ústí postupně od roku 1993 půjčilo soukromé firmě bezúročně 13 miliónů na 36 let na kabelovou televizi. \"Za deset let se tato nevýhodná půjčka neobjevila v jediné auditorské zprávě. Audity často ukážou jen to, zda rozkradené peníze byly zaúčtovány ve správné kapitole,\" uvedl Milan Vlček, který jako zastupitel loni hospodaření města kontroloval.
Pravidla pro nezávislý dohled nad hospodařením obcí a krajů se teprve připravují. Patřičný zákon se v parlamentu dostal jen do druhého čtení a na nynější schůzi se jím poslanci zabývat nebudou. O rozšíření kontrol NKÚ i na obce diskutují politici už několik let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů