Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PROJEDNÁVÁNÍ ENERGETICKÝCH KONCEPCÍ BYLO PŘERUŠENO
Bez jaderných a hnědouhelných elektráren a dovozů zemního plynu se ČR v budoucnu neobejde. Ministr průmyslu Milan Urban to řekl poslancům v rámci projednávání vládního návrhu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Debatu o něm sněmovna přerušila, dokončí ji asi dnes. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek uvedl, že lidovci nepodpoří Urbanovu energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů těžby uhlí a výstavbou dalších jaderných bloků. Je přesvědčen, že se nemusí spotřeba energie zajišťovat  za cenu bourání obcí, stěhování lidí, produkce jaderných odpadů a vysokého příspěvku ke změnám globálního klimatu.

SALIMA, mezinárodní potravinářský veletrh: Svou expozici na breznovem mezinarodnim potravinarskem veletrhu Salima v Brne letos otevrou i vyrobci biopotravin. Zastresujici Svaz ekologickych zemedelcu Pro-Bio tak chce v nadchazejici konkurenci Evropske unie svym clenum pomoci s prezentaci a odbytem vyrobku.
Ekologicti zemedelci mimo jine pri pestovani rostlin nepouzivaji synteticka hnojiva a pesticidy a zvirata chovaji pouze prirozenym zpusobem s moznosti vybehu nebo pastvy.

VODNÉ A STOČNÉ NEPODRAŽÍ
Oproti původním dohodám nezdraží v květnu vodné, stočné ani vstupenky na kulturní akce. Státní rozpočet tak přijde v budoucnu zhruba o čtyři miliardy korun ročně. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se koalice teprve musí dohodnout, jak výpadek nahradí. Sobotka trvá na tom, že změny nesmějí prohloubit deficit rozpočtu. Ten by měl letos dosáhnout 115 miliard korun, tedy nejvíce v historii ČR. Ministr financí přitom zdůrazňuje, že stát bude vyplácet kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi, na nichž se shodla koalice v Kolodějích. Dohodu koalice se ještě pokusí ovlivnit vydavatelé časopisů, které by také měly být zařazeny do základní devatenáctiprocentní sazby. Na jejich ponechání ve snížené sazbě se ale koalice zatím nedohodla.

Brno Ekologický institut Veronica vydal praktického rádce Jak chránit životní prostředí v Brně. Malá knížečka kapesního formátu poskytne zájemcům na šedesáti stranách informace o sběrných střediscích, výkupnách surovin, ale i seznam policejních stanic a ekologických organizací. Čtvrtá verze Rádce je vytištěna na recyklovaném papíře. V jednotlivých kapitolách se občané například dozví, co dělat s poraněným zvířetem, jak zjistit kvalitu vody či ovzduší v Brně nebo kam se obrátit, pokud se někdo chystá pokácet živý strom. V několika členěných kapitolách jsou vždy příkladné dotazy a poté stručná odpověď, většinou i s kontaktem na příslušnou odpovědnou organizaci, která může s problémem pomoci. Veronica je profesionálním pracovištěm Českého svazu ochránců přírody a jejím posláním je podpora šetrného vztahu ke krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám. Při osobní návštěvě v Domě ochránců přírody v Panské ulici může každý zájemce získat letáky a brožury, které mu pomohou řešit jeho , ekologické` potíže.

SKUTEČ (jč) - Novou kotelnu, vytápějící alternativním systémem tepelných čerpadel švédské firmy IVT, spustili počátkem měsíce v ZŠ Komenského ve Skutči na Chrudimsku.Skuteč je v ekologické a úsporné technologii hlubinných vrtů využívajících teplo zemské kůry, českým premiantem. \"Jde o příspěvek k rozšiřování užití obnovitelných zdrojů energie. Jsem o to raději, že se tak stalo právě ve škole a je tak příkladem pro děti, jak být šetrný k přírodě a nedrancovat ji,\" řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KD U- ČSL). Na dvoře školy bylo zhotoveno 24 více než stometrových vrtů. Instalovaný výkon tepelných čerpadel švédské firmy IVT je 200 kW a bivalentním zdrojem je plynový kotel o 120 kW. Tepelná čerpadla, která nahradila vytápění koksem, uspoří ročně 300 000 Kč, přičemž celkové náklady na vytápění nepřesáhnou 150 000 Kč. Investice přišla na 10 mil. Kč. Investorem bylo město, když šestimiliónovou dotaci poskytl Státní fond životního prostředí. Už přes rok je ve Skutči stejným způsobem vytápěn domov důchodců a krytý bazén.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů