Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Biopaliva osvobozená od spotřebních daní
Dvě nedávná rozhodnutí Evropské komise by mohla znamenat průlom v používání biopaliv. Evropská komise totiž udělila povolení Velká Británii a Německu až se stoprocentním snížením spotřebních daní na biopaliva používaná v silniční dopravě. 

Nejpozději od srpna příštího roku budou lidé v zemích EU, tedy i v ČR, platit za likvidaci jejich starých lednic, televizí či počítačů. V té době totiž začnou platit nová pravidla pro likvidaci nebezpečného odpadu. Ekologickou likvidaci zaplatí spotřebitelé. Z každého přístroje, který zakoupí, se bude odvádět poplatek do zvláštního fondu, z něhož budou placeny právě sběrny speciálního odpadu. Ceny se řádově zvýší o stokoruny.

Podpora ekologického zemědělství v Česku loni podle odhadu stoupla asi o 14 procent na 240 milionů korun. Z emědělci ekologicky obhospodařovali 250 až 270 tisíc hektarů proti 235 tisícům hektarů v roce předchozím. Podíl ekozemědělství se tak přiblížil šesti procentům výměry zemědělského půdního fondu ČR, což již mírně převyšuje průměr Evropské unie. Ek ologičtí zemědělci hospodaří velmi šetrně ve vztahu k přírodě a divoké zvěři a ptákům, protože nepoužívají chemické postřiky a syntetická hnojiva.

ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA ZAKÁZALA DOVOZ BRAMBOR ZE SLOVENSKA
Státní rostlinolékařská správa (SRS) zakázala s účinností od 20. února dovoz brambor ze Slovenska. Tamní rostlinolékaři potvrdili výskyt původce bakteriální kroužkovitosti brambor a také původce hnědé hniloby brambor na slovenském území. Jednu z chorob objevili rovněž pracovníci SRS v dovezených zásilkách slovenských konzumních brambor z loňské sklizně. Dovozní omezení bude platit do 30. dubna. Od 1. května, kdy ČR vstoupí do EU, začnou v tuzemsku platit nové legislativní předpisy, slučitelné s unijními normami. Na jejich základě se záležitost bude řešit v rámci rostlinolékařské ochrany společného evropského území. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR nebyly dosavadní dovozy brambor ze Slovenska příliš významné.

EU ZAKÁZALA DOVOZ DRŮBEŽE A VAJEC Z USA
EU zakázala kvůli ptačí chřipce dovoz drůbeže, drůbežího masa a vajec ze Spojených států. Rozhodnutí, jež má formálně potvrdit Evropská komise a které má zatím platit do 23. března, již oznámil komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne. Podle českého ministra zemědělství Jaroslava Palase bude zřejmě následovat stejné opatření i ze strany ČR. Rozhodnutí EK sice dosud není formálně závazné pro přistupující státy, včetně České republiky, komisař nicméně očekává, že tyto země se rovněž připojí.

ČR ODSOUZENA VE ŠTRASBURKU VE SPORU S VODÁRENSKOU AKCIOVOU
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odsoudil Českou republiku ve sporu s Vodárenskou akciovou společností (VAS) Brno. Ve zveřejněném rozhodnutí dal za pravdu VAS, která si u něho stěžovala, že v důsledku dvou protichůdných rozhodnutí českého Ústavního soudu bylo porušeno její právo na přístup k soudu. Odmítl ale nároky VAS na náhradu za materiální a morální újmu i většinu nároku na úhradu soudních výloh. Stát musí společnosti zaplatit jen 700 eur (asi 23.000 korun) jako náhradu soudních výloh.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů