Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Občané EU si mohou vytvořit lepší obrázek o znečistění prostředí
Občané zemí EU si budou moci udělat lepší představu o znečistění životního prostředí ve svém okolí. Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sdělily, že na internetu (www.eper.cec.eu.int) uveřejňují seznam 10 000 velkých průmyslových podniků. \"Lidé mají právo vědět, jak je jejich prostředí znečištěné,\" uvedla v Bruselu komisařka Margot Wallströmová. Znalostmi podle ní \"budou moci vykonávat tlak na politiky a na průmysl\". Ředitelka EEA Jacqueline McGladeová podotkla, že agentura chce do roku 2008 vybudovat opravdu obsáhlý internetový portál. Registr škodlivých látek (EPER) obsahuje 50 různých substancí, které byly zjištěny v zemích EU a v Norsku. Komise a EEA tvrdí, že registr může být dobrým nástrojem také pro podniky, vědce, pojišťovny a místní úřady.

KLAUS PODEPSAL ZÁKAZ LOVU VELRYB A PRAVIDLA PRO RYBOLOV
Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. V novele je zabudován zákaz lovu kytovců pro lodě plující pod českou vlajkou, což umožní Česku podílet se na rozhodování o celosvětovém lovu velryb, a bránit tak vybíjení ohrožených druhů. Další zákon, který prezident podepsal, upravuje pravidla domácího rybolovu i lovu ryb v mořích. O tom, že Klaus předpisy signoval, informoval mluvčí Hradu Petr Hájek.

V Libereckém kraji chtějí větrné elektrárny. Po vzoru Jindřichovic pod Smrkem, kde tyto dvě elektrárny postavili loni, začali o tomto zdroji energie uvažovat i v Jablonci nad Nisou, Desné, v Hrádku nad Nisou a ve Frýdlantu. Zvláště v Desné na Jablonecku by radnice ráda využívala obnovitelných zdrojů energie. Město nyní čeká na stanovisko Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. V Jindřichovicích stavba elektráren přišla na 62 milionů korun. Obec se 600 obyvateli si je mohla dovolit jen díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Podle starosty Petra Pávka loni větrné elektrárny vydělaly skoro milionyu korun. Odborníci očekávají do dvou let velký rozmach větrných elektráren. Vrtule totiž pomáhají městům nejen s výrobou ekologické energie pro vlastní potřebu, ale mohou také přispět do obecní kasy. Stavbě obřích větrníků nejsou ale nakloněni ochránci přírody.

Novou základnu s provozem na separování odpadu a správním zázemím převzali ve středu do užívání zástupci společnosti Hantály ve Velkých Pavlovicích na Hustopečsku. Areál v hodnotě 14,9 miliónu korun poslouží především k rozdělení odpadu na jednotlivé kategorie, takže na ekologické skládce nedaleko města skončí jen část komunálního odpadu. Podle ředitele firmy Stanislava Grůzy bude v areálu s výměrou 3,5 hektaru ještě následovat další výstavba celků pro ekologickou likvidaci odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů