Středa, 24. dubna 2024

Anketa o titul Ropák roku 2003 začíná

Anketa o titul Ropák roku 2003 začíná

Ekologové hledají opět další ropáky a zelené perly

 

Děti Země vyhlašují již dvanáctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a zároveň devátý ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty do obou anket může do 22. března 2004 na jejich adresu posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou také na internetové stránce www.detizeme.cz Výsledky budou zveřejněny v pátek 30. dubna na soirée v Brně.

 

„Jedním z horkých kandidátů na ropáka je sice poslanec za ČSSD Jaromír Schling za všemožnou podporu výstavby jezů na dolním Labi, ale doufám, že dostaneme i další důležité škůdce přírody,” uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Každoročně se sejde kolem čtyřiceti jmen, přičemž nejčastěji jsou navrhování ministři vlády. Mezi nimi je už také za koncepci energetické politiky ve prospěch uhlí a jádra ministr průmyslu a obchodu a poslanec za ČSSD Milan Urban.

 

Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2003. Je také nutné napsat za jaké území je navržen - kraj, Prahu či přímo za celý stát. Důležité je samozřejmě uvést jméno a adresu navrhovatele, který by měl rovněž zaslat i písemné podklady, proč svého kandidáta navrhuje.

 

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

 

Titul „Ropák roku 2002“ získal generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s. Pavel Švarc mj. například za hlavní zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při srpnových povodní, za nedostatečné protipovodňové zabezpečení budov a pozemků zamořených rtutí a dioxiny ve Spolaně, za neochotu odškodnit občany postižené úniky chlóru, dioxiny a dalších toxických látek ze Spolany během povodní a za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Vítězem ankety „Zelená perla roku 2002“ se stal zemědělský podnikatel a nájemce pozemků u Rajchéřova Miroslav Bindr, který pro Respekt v článku Hranice mezi ptákem a člověkem (z 2. 12. 2002) řekl: „Já mám jiný starosti, než se srát s nějakým záborníčkem křivým, nebo medovým, nebo co. A seru na ty jejich ptáky. Neznají hranici, kde je pták a kde je člověk.“

 

Galerie 11 Ropáků za jedenáct ročníků

1992 =  Július Binder  (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)

1993 =  Václav Klaus  (předseda české vlády)  a Vladimír Dlouhý  (ministr průmyslu a obchodu)

1994 =  František Benda  (ministr životního prostředí)

1995 =  František Malý  (přednosta Okresního úřadu v Berouně)

1996 =  Josef Kupec  (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)

1997 =  Stanislav Novotný  (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)

1998 =  Miroslav Grégr  (ministr průmyslu a obchodu)

1999 =  Jiří Drda  (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)

2000 =  Josef Běle  (náměstek ministra životního prostředí)

2001 =  Miroslav Beneš   (poslanec a místopředseda ODS)

2002 =  Pavel Švarc  (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů